19 millioner til vannkraftplan i Vietnam

Norad bevilger 19 millioner kroner over en toårsperiode for å få sluttført utarbeidelsen av en vannkraftplan i Vietnam. Planen er viktig for utviklingen av energisektoren i landet, og for arbeidet med irrigasjon og flomkontroll.

Initiativet til dette prosjektet kom opprinnelig fra Verdensbanken i samarbeid med myndighetene i Vietnam. Sammen med Sida har Norad støttet arbeidet med fase 1 i prosjektet National Hydropower Plan. Hovedkonklusjonene fra denne første fasen som ble gjennomført i åra 1998 til 2001, er:

Første fase

  • Det er en rekke økonomisk attraktive vannkraft-prosjekter i de fem vassdragene som hittil er undersøkt, særlig i Da og Se San river.
  • Inkluderingen av miljømessige og sosiale virkninger av prosjektene har generelt hatt stor innflytelse på rangeringen av prosjektene.
  • Kraftsimuleringsarbeidet viser at alle strategier basert på en kombinasjon av vannkraft og varmekraft er å foretrekke framfor en ren varmekraftstrategi, og ny vannkraft er svært konkurransedyktig sammenliknet med varmekraft.
  • Den optimale løsning på sikt viser at utviklingen av vannkraftprosjekter er mest hensiktsmessige hvis det skjer i kombinasjon med bruk av eksisterende og nye varmekraftverk.

Samlet plan
I første fase ble fem vassdrag undersøkt. For å få en samlet nasjonal plan gjenstår fire vassdrag, nemlig Ma-Chu, Vu Gia-Thu Bon, Ba og Sre Pok. Den siste er en sideelv til Mekong.

Den overordnede målsettingen med prosjektet er å bidra til at Vietnam får etablert en plan for utbygging av vannkraftressurser hvor det samtidig gjøres en avveining av alternative kraftkilder. Vannkraftplanen skal brukes aktivt i arbeidet med planlegging og utbygging av Vietnams vannkraftprosjekter og i arbeidet med flomkontroll. Myndighetene legger stor vekt på flomkontroll, som er helt avgjørende for å bekjempe de ødeleggelsene som ukontrollerte flommer forårsaker nesten hvert år.

Denne planen dreier seg ikke om en konkret utbyggingsplan, men en plan som bidrar til at man på et tidlig stadium kan sikre en oversikt over konsekvensene av en eventuell utbygging - som miljø, sosiale virkninger, hindre flom, virkning på landbruk, kraftproduksjon, økonomi og lignende. Den kan bidra til at myndighetene får det best mulige grunnlag for beslutninger om utbygginger av vassdrag.