Albania - mer enn menneskehandel og mafia

- Albania har fått et altfor ensidig rykte. Det er et interessant land med svært ressurssterke innbyggere. Et fåtall ødelegger for den store majoriteten som arbeider hardt for å forbedre sin livssituasjon, sier Norad-direktør Tove Strand etter en tre-dagers visitt i Tirana - hovedstaden i Albania. Landet har gått gjennom store omveltninger siden Enver Hoxhas død.

Om lag 15 år etter at Enver Hoxha døde, har landet gått gjennom dramatiske omveltninger. Fra å være Europas mest lukkede utpost har landet gått gjennom en periode der statsapparatet i praksis falt fra hverandre og lovløsheten herjet - situasjonen var for anarki å regne.

I dag er den politiske situasjonen fortsatt svært uoversiktlig, men Albania er inne i en konsolideringsprosess og minner mer og mer om en moderne europeisk nasjon.

- Fattigdommen er likevel utbredt, sier Tove Strand. - Vi har blant annet besøkt ulovlige bosettinger der forholdene er som i flyktningeleire - kanskje verre. Når 50 mennesker deler ett toalett, som ofte ikke fungerer, så er situasjonen uholdbar.

Bred innsats

Norges engasjement i Albania er begrenset til 35 millioner kroner i år - 25 millioner fra Norad og 10 millioner fra UD. Engasjementet spenner fra vannforsyning til fjernsyns-produksjon for ungdom. Rehabilitering av sykehuset i Peshkopia nordøst på grensen til Makedonia har utgjort det største løftet til nå. Etter tre års innsats og om lag syv millioner kroner ble sykehuset åpnet av avdelingsdirektør Ingunn Klepsvik i juni. Norwac har ledet an i denne prosessen. Organisasjonen står sentralt i det norske engasjementet i landet.

Utbedringsarbeidet har hatt store positive ringvirkninger. Det er nesten utelukkende brukt lokale ressurser i arbeidet, noe som har ført til ny giv i et ellers nokså marginalt område av landet. Det er verdt å merke seg at Norwacs leder for arbeidet, John E. Jensen, ble utnevnt til æresborger av byen som takk for innsatsen.

Trauma-senter

Det er også Norwac som fra norsk side leder arbeidet med å gjøre om Tirana Military Hospital til et National Trauma Centre. En omfattende ombygging kombinert med store administrative endringer skal gjøre dette tidligere militære sykehuset om til en moderne sivil institusjon.

Prosessen, som vil vare om lag tre år og der det norske bidraget er på om lag 20 millioner kroner, bygger på en moderne overordnet plan for sykehusreform. Denne er utarbeidet av albanske helsemyndigheter med støtte fra Norwac.

- Jeg er stolt over å kunne nortere at denne utbedringen av sykehuset bygger på Albanias egne prioriteringer etter en grundig planprosess, sa Tove Strand under den formelle åpningen av rehabiliteringsarbeidet i Tirana 20 juni. I sin tale slo Strand fast at albanerne har lagt forholdene godt til rette for en konstruktiv utbedring. - Viktige administrative grep er tatt fra Albanias side for å få det institusjonelle til å henge sammen under sivilt sykehusstyre. Nå er vi spente på utfallet av diskusjonen knyttet til fordelingen av framtidige driftsutgifter mellom de ulike statlige albanske organer som er involvert. Tove Strand berømmet videre italienerne for å gå inn med midler i prosjektet.

Giverkoordinering

Under en middag med likesinnede givere kom samtalen snart inn på giverkoordinering - et tema som også ble diskutert med flere ministre under oppholdet i Tirana.

- Behovet for giverkoordinering er åpenbart stort, og jeg vil ta kontakt med flere av mine nærmeste kolleger for å se om vi ikke kan få til et tettere giversamarbeid i Tirana, til beste for alle i samarbeidet, sier Tove Strand.

Oppholdet i Tirana ga mersmak, spesielt var den tidligere assisterende direktøren ved Rikshospitalet på hjemmebane under besøket ved trauma-sykehuset.

- Jeg opplever albanerne som positive og svært ressurssterke mennesker interessert i å få orden på eget liv og nasjon, sier Tove Strand. -Utvilsomt står landet overfor store utfordringer og skyggesidene er mange. Menneskeskjebnene som blir ofret i europas mest lukrative geskjeft - menneskehandel - er tragiske. Kanskje så mange som halvparten av de prostituerte i Londons gater har albanske bakmenn. Dette er forhold som Albania og vi som givere må ta alvorlig og følge opp. Likevel, det oppleves som urettferdig at denne mafiaen setter en hel nasjon i et dårlig lys.

Tilbake på ferie

- Jeg vil tilbake til Albania for å lære mer, sier en tydelig engasjert Norad-direktør, som kan avsløre at hun allerede telefonisk har fått klarsignal fra hjemmebanen om at kursen skal settes mot Tirana på neste års ferietur.