Åpning av tilbygg på Vestbredden

Tove Strand åpnet det nye tilbygget til Det palestinske utdanningsdepartementet i Ramallah på Vestbredden, sammen med utdanningsminister Dr. Naim Abu Hommos. Det nye tilbygget er finansiert av Norad gjennom en samarbeidsavtale med Palestinske myndigheter. Åpningen fant sted første uke i februar.

Dr. Naim Abu Hommos understreket i sin tale at Norge i tillegg til å være en sterk pådriver av fredsprosessen og en viktig finansiell bidragsyter i statsbyggingen, også er en sann venn av det palestinske folket. Det nye bygget vil bidra til å avhjelpe den prekære plassmangelen departementet har lidd under og dermed skape et godt arbeidsmiljø. Dette vil øke kvaliteten på arbeidet og innsatsen fra de ansatte, og dermed styrke videreutviklingen av utdanningssektoren.

Utdanning - jobb nummer 1

Tove Strand påpekte at for norsk bistandssamarbeid er utdanning "jobb nummer 1" og at innsatsen på utdanningssektoren også underbygger målsettingen for tilstedeværelsen i Det palestinske området; å bidra til fattigdomsbekjempelse, sosial og økonomisk utvikling, gjenopptagelse av fredsforhandlingene og støtte til etablering av en bærekraftig demokratisk palestinsk stat.

Norge har siden 1995 bidratt med 145 millioner norske kroner til utdanningssektoren i Det palestinske området. Den norske innsatsen har foruten finansiering av tilbygget til utdanningsdepartementet, bidratt til rehabilitering, utvidelse og bygging av til sammen 36 skoler i Gaza og på Vestbredden. Videre har innsatsen bidratt til et etterutdanningsprogram for lærere relatert til den nye palestinske læreplanen, bygging av et nasjonalt treningssenter for lærere, og et pilotprosjekt for videregående yrkesutdanning for jenter i Hebron.

Store utfordringer

I sitt møte med Tove Strand informerte Dr. Abu Hommos om utfordringene departementet stod overfor da det tok over ansvaret for en forfallen utdanningssektor etter israelske okkupasjonsmyndigheter i 1994.

Fram til dags dato har de oppnådd en fysisk vekst av skoler på 45 prosent, en økning i elevantallet på 64 prosent og antall lærere med 100 prosent. De har iverksatt en 5-års utviklingsplan for sektoren (2001-2005), hvor utvikling av en egen nasjonal enhetlig palestinsk læreplan, bygget på demokratiske prinsipper og menneskerettigheter, er et viktig element.

Siden 1948 har jordanske lærebøker vært benyttet på Vestbredden og egyptiske lærebøker i Gaza. Dette var også gjeldende under den israelske okkupasjonen fra 1967. På tross av krisen de siste to årene, med kontinuerlige stengning av områdene, portforbud og militære invasjoner, kan departementet vise til at inntaket av førsteklassing for skoleåret 2002/2003 nådde 100 prosent. Dr. Abu Hommos viste videre til at 298 skolebarn under 18 år, 149 studenter ved videregående institusjoner og 20 lærere og ansatte var drept i denne perioden. Departementet hadde måttet omplassere 7000 lærere på grunn av stengningen mellom byer og landsbyer, 260 skoler var blitt beskutt og bombet fra land og luft. Av et totalt antall på 2008 skoler var 1125 skoler blitt avbrutt i perioder på grunn av invasjoner og portforbud. På tross av alle utfordringene dette ført med seg påpekte ministeren at utdanningsdepartementet så det som helt essensielt å holde utdanningsprosessen i gang fordi å beskytte og styrke utdanningen er den beste garanti for fred.

Tove Strand avsluttet med å uttrykke en sterk beundring overfor det utdanningsdepartementet hadde klart å oppnå under særdeles vanskelige arbeidsforhold. Norge er svært fornøyd med samarbeidet og ser fram til et videre samarbeid i årene som kommer. Med en tilvekst på 53000 nye studenter og et behov for 1000 nye klasserom per år er det tydelig at Norges bidrag er en viktig investering.