Bosnia på reformkurs med støtte fra Norge

For å sette fart på den økonomiske utviklingen, har Norad finansiert det lokale næringsliv i en prosess for å reformere lovverket som regulerer næringsutviklingen i landet. - Målsettingen var å reformere og implementere 50 lover på bare 150 dager, sier ambassaderåd Jon Hanssen ved den norske ambassaden i Sarajevo.

En reform hver fjerde dag!

Prosjekt "Bulldozer" endret 50 lover på 187 dager. Alle er svært fornøyd at med bosnierne kom i mål på 187 dager. Dette innebærer faktisk en reform hver fjerde dag!

"Bulldozer-prosjektet" ble initiert av Høyrepresentant Paddy Ashdown etter at lokale forretningsfolk tok kontakt og klaget over at lovverket i Bosnia var mer til hinder enn til hjelp for å drive legal næringsvirksomhet. Det tidligere kommunistlandet som ble revet i stykker av blodige krigshandlinger på nittitallet trenger sårt å få fart på nasjonaløkonomien for å kunne stå på egne ben.

- Norge, med Norad i førersetet, var derfor en av de første nasjonene til å støtte opp under "Bulldozer-prosjektet." Norad har vært den største økonomiske bidragsyteren i prosessen så langt. 1,4 millioner kroner er gitt i støtte.

Prosjektet har vært annerledes enn øvrige reformprosesser som har vært gjennomført i Bosnia og mange andre land; for første gang har økonomiske reformer vært ledet av forretningsfolk og ikke av politikere og byråkrater. De som vet mest om forretningsdrift og skaping av arbeidsplasser har vært direkte involvert i å fjerne unyttige lover og andre byråkratiske hindre for økonomisk vekst.

Gjennom prosjektet har man dessuten klart å bygge en plattform for dialog mellom forretningsfolk i privat sektor og politikere, en dialog som var nærmest totalt fraværende tidligere.

- Denne dialogen bidrar til å skape et mer dynamisk samfunn med fokus på økonomisk vekst og utvikling av politiske rammebetingelser for nettopp dette, fortsetter Hanssen. I neste fase av prosjektet vil dessuten arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene bli sterkt involvert i den videre utviklingen av privat sektor. De lokale og nasjonale myndigheter støtte til prosjektet har dessuten demonstrert at de setter økonomi og arbeidsplasser øverst på den politiske dagsorden. Dette er et positivt og viktig signal til alle landets borgere.