Dobling av leseferdighet i Uganda

Ugandas utdanningsreform gir gode resultater, men fortsatt er malaria et svært omfattende helseproblem. Dette viser de første resultatene fra Ugandas husholdsundersøkelse 2003, som ble offentliggjort i begynnelsen av februar.

Uganda har gjennomført en omfattende reform av skolesystemet. Skolegangen er gratis for de yngste barna. Det gir resultater.

Økning i leseferdigheter

Antall barn som kan lese og skrive er mer enn doblet siden 1999/2000. Spesielt for jentene er økningen stor. Mens 30 prosent kunne lese og skrive i 1999/2000, hadde andelen økt til 63 prosent i 2002. Også blant voksne er økningen størst for kvinner, fra 51 prosent i 1999 til 64 prosent i 2002.

Høye malariatall

Andelen som oppgir at de har hatt malaria den siste måneden er på rundt 55 prosent. For urbane strøk representerer dette en økning, mens det på landsbygda er en liten nedgang. En av grunnene til det høye antallet er at kun 13 prosent av befolkningen bruker myggnetting.

Husholdsundersøkelsene I Uganda lages annet hvert år av UBOS (Uganda Bureau of Statistics). Resultatene fra husholdsundersøkelsen får konsekvenser for Ugandas fattigdomsplaner året etter.

Norad støtter institusjonssamarbeid mellom Statistisk Sentralbyrå og UBOS. Norge støtter også Ugandas fattigdomsplan gjennom Poverty Action Fund.