Effektiviteten av norsk bistand under lupen

- Riksrevisjonen har for første gang vurdert måloppnåelse av bistand til et hovedsamarbeidsland. Vi synes rapporten tar opp mange viktige spørsmål, men vi synes det er leit at Norad har blitt så strekt kritisert i media før vi har fått svare, sier direktør Tove Strand til P4 i dag.

Dette er et foreløpig utkast til rapport som Utenriksdepartementet (UD) skal kommentere innen fire uker. Norad vil innen to uker levere sine kommentarer til departementet og jobber nå systematisk for å få oversikt over all dokumentasjon over tiltakene som er vurdert i Riksrevisjonens rapport og hvilken sammenheng de må vurderes i. Strand tror bildet vil bli vesentlig mer nyansert når Norad kommer med sine kommentarer.

Mer effektivt utviklingssamarbeid
- Rapporten fra Riksrevisjonen stiller viktige og sentrale spørsmål om måloppnåelse, fattigdomsretting og risikovurdering av budsjettstøtte, som Norad jobber mye med. Men jeg må påpeke at det er første gang Riksrevisjonen reviderer på denne måten, og vi føler nok at de ikke har fått med at vi jobber på nye måter. Gjennom sektortilnærming og fokus på harmonisering og giverkoordinering forsøker vi å lette samarbeidet for mottakerlandene, sier direktøren i Norad til P4.

Strand mener at Norad-ansatte gjør en god jobb.
- Norad har vært positive, aktive og konstruktive i forvaltningsgjennomgangen som har vurdert effektiviteten i norsk utviklingssamarbeid. Det finnes forbedringspotensiale både i samspillet mellom Norad og UD, innad i UD og i samspillet overfor ambassadene. Vi venter nå på at politisk ledelse skal ta en beslutningen om hvilke endringer vi skal gjøre.

Landene har ansvar for egen utvikling
Direktøren understreker at det er viktig å ha tålmodighet med resultatene i mottakerlandene, ettersom mange av samarbeidslandene befinner seg i en vanskelige situasjon, ofte etter en konflikt, der institusjonene er svake og resultatene ikke kommer raskt. Hun refererer også til hvor lang tid det har tatt å bygge opp dagens norske samfunn.

- Men Norad har nulltoleranse for korrupsjon. Vi forventer at partnerne i mottakerlandene gjør en skikkelig jobb, og at de tar ansvar for egen utvikling. Norad bidrar med råd, penger og faglig ekspertise. Vi følger også opp med kontroll av pengebruken. Vi jobber på mange fronter, og særlig med på å bygge opp institusjoner som kan bidra til at samfunnene utvikler nødvendige styrings- og kontrollinstanser, slik at pengene brukes effektivt i kampen mot fattigdom, sier Strand videre.

Riksrevisjonens rapport
Riksrevisjonens har gått igjennom dokumentasjon for 35 tiltak. Norad kritiseres for hvordan man dokumenterer måloppnåelse og vurdering av bærekraft og risiko. De har også foretatt grundig analyse av 7 tiltak hvor budsjettstøtte er ett. Nettopp vurdering av risiko i forhold til budsjettstøtte er noe Norad har jobbet aktivt med i det siste.

I 2001 foretok Riksrevisjonen en ordinær gjennomgang av forvaltningen av bistand til Mosambik, her ble det ikke avdekket alvorlige svakheter i forvaltningen.