Import av mat fra fattige land

Mange av Norges samarbeidsland produserer mat av høy kvalitet, har systemer for å ivareta kravene til at maten er trygg å spise, og de har kapasitet til å produsere mye mer mat for eksport enn de gjør i dag.

Norske myndigheter har fjernet alle tollbegrensninger for alle varer fra de aller fattigste landene. Likevel importerer Norge mindre mat fra fattige land enn andre velstående land gjør.

I en helt fersk undersøkelse som ACNielsen har utført for Norad, kommer det fram at norske forbrukere ikke har noe imot å kjøpe matvarer fra utviklingsland. Det som er viktig for forbrukerne er at varene er tilgjengelige der de handler til daglig.

Når det verken er motvilje hos forbrukerne, mangel på gode produkter eller toll på importen, burde alt ligge til rette for at vi nordmenn i fremtiden spiser mye mer mat som er produsert i utviklingsland.

Importstøtte til norske importører

For å bidra til at det blir flere varer fra de fattigste landene i norske matbutikker tilbyr Norad støtte til importører som samarbeider med eksportører i fattige land. Vi samarbeider også tett med bransjeorganisasjoner, forskningsmiljøer og andre myndigheter, både i Norge og i resten av Norden.

Dessuten støtter vi en rekke tiltak som skal bidra til bedre produksjon, bedre regelverk og bedre tilsyn med regelverket i våre samarbeidsland.