Malawi takker for god norsk innsats mot barnearbeid

Som en oppfølging av barnearbeidskonferansen i Oslo i 1997 tok den norske ambassaden initiativ til et program mot barnearbeid i Malawi. Minister of Gender and Community services (tidligere arbeidsminister), Alice Sumani, har takket den norsk ambassaden i Lilongwe for god, norsk innsats.

Norske midler blir kanaliserte gjennom UNICEF til et program administrert av det malawiske arbeidsdepartementet. Statsråden la vekt på at programmet hadde gitt arbeidsdepartement muligheter til å komme ut av regjeringskontorene, og gjøre en konkret innsats på dette viktige området. Sumani trakk spesielt fram innkjøp av motorsykler for arbeidsinspektørene, og la vekt på at denne støtten hadde betydd en ny giv for denne statsetaten.

Til sammen har Norge gitt 3,3 millioner kroner i støtte til dette programmet siden oppstarten for ett år siden. Norge administrerer også svensk bistand til programmet. Den svenske bistanden er på samme nivå som den norske. Totalt er norsk-svensk støtte til programmet 9 millioner kroner over en toårs periode.

Programmet har som målsetning å bidra til eliminering av de verste former for barnearbeid i Malawi, særlig barnearbeid på te- og tobakksplantasjene og bruk av barn som tjenestefolk. Dette vil skje gjennom en innskjerping av lovverket, holdningskampanjer og kompetansebygging i offentlig forvaltning. Lokalsamfunn, familier og barn og ungdom selv er involvert i arbeidet.