Mer offensivt næringsliv

- Norsk næringsliv har et godt rykte ute i verden og er enkle å forholde seg til. Men dere kan godt bli mer offensive, sa Tove Strand til næringslivet på Norges Eksportråds bistandskonferanse i går.

- Norad skal blant annet hjelpe til med å bygge opp nasjonal kompetanse som sikrer akseptable rammevilkår for investeringer. Dette inkluderer lovverk og foreskrifter som kan være nødvendig for senere private investeringer. Den tilliten Norge og norske samarbeidspartnere opparbeider i disse prosessene kan næringslivet bli flinkere til å benytte, sa direktøren i Norad.

Positiv næringsutvikling
Tove Strand fremhevet at man de siste årene har sett en positiv utvikling og større enighet om viktigheten av næringsutvikling. Ambassadene har også mye mer kontakt med næringslivet enn tidligere. Handel og næringsutvikling er en forutsetning for økt verdiskaping, sysselsetting og økonomisk vekst i utviklingslandene og dermed for deres evne til å bekjempe fattigdom. Primærnæringene representerer plattformen for store grupper av fattige mennesker i deres anstrengelser for å bedre sin livssituasjon.

- Ingen mener at norsk næringsliv skal være "mini-Norad" eller gi almisser. Norad er opptatt av å finne norsk kompetanse som samarbeidslandene etterspør, slik at vi kan være støttespillere i deres utvikling. Det er viktig å finne effektive måter å bruke norsk kompetanse på, fortsatte Strand.

Møteplass for næringslivet
Norges Eksportråds Bistandskonferanse har i 11 år vært en møteplass for bedrifter, myndigheter og institusjoner som er engasjert i næringsutvikling og bistand.

Målsettingen med konferansen er å skape dialog og forståelse mellom aktørene, slik at de kan samle seg om felles mål, tross ulike inngangsstrategier.

I år fulgte utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson opp fjorårets tema om næringslivets plass i bistandsarbeidet. I tillegg gav NHO og Norad sine synspunkter på hvordan næringslivet vil og kan involveres i utviklingsarbeidet. Et annet tema var fase to i landgjennomgangene i arbeidet med næringsutvikling i Sør. Konferansen skulle også belyse Sør-Afrikas posisjon som en regional stormakt og inngangsportal for norsk næringsliv til regionale prosjekter i Afrika. Eva Joly drøftet de etiske dilemmaene næringslivet møter i sitt arbeid i utviklingsland.

Les mer:
Tove Strands innlegg på konferansen