Miljøsamarbeid Norge og Sør-Afrika

Sør-Afrika og Norge har hatt et omfattende miljøsamarbeid siden 1996 som nå er inne i sin andre fase. Miljøsamarbeidet bygger på en intensjonsavtale mellom miljøverndepartementetene i Norge og Sør- Afrika, Norad er finansiell partner. Scanteam har foretatt en midtveis gjennomgang av samarbeidet, på oppdrag fra Norad. Rapporten peker på mange positive resultater, men synliggjør også forbedringspotensiale.

Miljøprogrammet omfatter mange tiltak med temaer innen miljøinformasjon, forurensing, biologisk mangfold og kulturminnevern. Målet med samarbeidet er å styrke Sør-Afrikas miljøforvaltning på nasjonalt og lokalt nivå, samt å bidra til økt regionalt samarbeid i det sørlige Afrika. Dialog og samarbeid om miljøavtaler på den internasjonale arena er også en viktig del av intensjonsavtalen mellom de to miljøverndepartementene.

I rapporten fra Scanteam kommer det blant annet fram at programmet er i tråd med Sør-Afrikas prioriteringer og svært relevant for deres arbeid med gjennomføring av internasjonale konvensjoner. Prosjektene i programmet får en god vurdering i rapporten. Det hevdes imidlertid at programmet som sådant ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til kapasitetsbygging.

- Rapporten sier imidlertid at det har foregått mye læring - både faglig og administrativt på alle tre forvaltningsnivåer (nasjonalt, provins, lokalt) i miljøforvaltningen. Denne læringen er samlet sett viktig kapasitetsbygging, sier direktør Tove Strand i Norad.

For stor bredde

I rapporten blir det også anbefalt at man prioriter mer strategisk arbeid, og det fremkommer kritikk mot for stor bredde i programmet, at det har vært for mange prosjekter innen ulike miljøtema.

- Bredden i programmet gjenspeiler intensjonsavtalen mellom de to miljøverndepartementene og deres ønske om å samarbeide om alle de sentrale internasjonale miljøavtalene. Dette var viktig for Sør-Afrika etter apartheid-regimets fall i 1994. Landet hadde da vært utestengt fra internasjonale forhandlinger i mange år og hadde behov for raskt å kunne delta i den internasjonale miljødebatten, sier Tove Strand.

Første fase av miljøsamarbeidet gikk fra 1996 til 2000 og var på 20 millioner. Deretter ble det undertegnet en ny avtale for perioden 2000-2004 på 60 millioner kroner.

Forsinkelser

Det er brukt noe lengre tid enn forventet på å planlegge og etablere samarbeid mellom miljøinstitusjonene i de to landene.

- Dette er nødvendigvis ikke negativt, det gir snarere et godt grunnlag for samarbeidet i årene som kommer, mener Tove Strand.

Et problem for det sør-afrikanske miljøverndepartementet har vært en stor gjennomtrekk av personell i departementet og at opplæringen har vært for dårlig organisert.

- Programmet har bidratt til å gi ny kompetanse til mange nyansatte fra tidligere underpriviligerte grupper. Slike prosesser tar nødvendigvis tid, sier Tove Strand.

Presset på Sør-Afrikas miljøverndepartement ble også stort da landet fikk ansvaret for både World Summit on Sustainable Development (WSSD) og formannskap i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling. Ifølge Tove Strand er også dette noe av grunnen til at samarbeidet med Norge har blitt forsinket.

Som del av den løpende dialogen med miljødepartementet i Sør-Afrika drøfter en nå hvordan samarbeidet kan forbedres og fokuseres, bl.a. med utgangspunkt i rapporten til Scanteam.

- Det er klart at programmet har forbedringspotensiale, dette gjelder særlig administrasjon av programmet og at man fremover trolig bør fokusere på færre miljøtemaer. Miljøsamarbeidet er like fullt så vellykket at Norad er innstilt på at miljøsamarbeidet fortsetter etter 2004, påpeker Tove Strand.

For ytterligere opplysninger, kontakt Norads pressetjeneste, telefon 977 14 966.