Mot bærekraftig utvikling i tropiske strøk

- Universiteter, spesielt landbruksuniversiteter i utviklingsland, har blitt kritisert for å være for akademisk og distansert fra samfunnets praktiske behov. Studenter er ikke utstyrt med den kunnskap og de ferdigheter som landsbygdene, landbruksindustrien og produsenter trenger. Samtidig er universitetene avgjørende bidragsytere i tilrettelegging av en bærekraftig utvikling.

Pressemelding

Mot bærekraftig utvikling i tropiske strøk: hvordan kan universiteter bidra?

- Universiteter, spesielt landbruksuniversiteter i utviklingsland, har blitt kritisert for å være for akademisk og distansert fra samfunnets praktiske behov. Studenter er ikke utstyrt med den kunnskap og de ferdigheter som landsbygdene, landbruksindustrien og produsenter trenger. Samtidig er universitetene avgjørende bidragsytere i tilrettelegging av en bærekraftig utvikling: fremtidens ledere er dagens studenter som er forventet å finne løsninger på samfunnets økende problemer, spesielt i tropiske strøk: fattigdom, usikker mat, befolkningsvekts, og miljømessig degradering.

Disse temaene vil bli behandlet på et internasjonalt seminar i Oslo 3-5 september 2003, med tittelen Sustainability, Education and the Management of Change in the Tropics. Ledere i utdanningsinstitusjoner og offentlige og private organisasjoner vil delta, i tillegg til deltakere fra næringslivet, vitenskapelige institusjoner, studenter og nylig uteksaminerte akademikere. Seminaret vil bli åpnet av Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Blant de nesten 100 inviterte deltakerne finnes representanter fra utdannelsesinstitusjoner, offentlige og private organisasjoner, grasrotorganisasjoner, multilaterale, næringslivs- og vitenskapelige organisasjoner, så vel som studenter og nylig uteksaminerte akademikere.

Den norske regjering, spesielt Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) og The Kellogg Foundation (USA) har støttet den 5 år lange seminarserien med mange deltakere fra Afrika, Asia, Latin-Amerika som har hatt anledning til å dele sine erfaringer samt analyser av mulige løsninger på problemene omkring bærekraftig utvikling og utdannelse i tropiske strøk. Seminaret i Oslo er det siste i serien.

I løpet av seminarserien har deltagerne identifisert områder med behov for endringer innen landbruks- og naturressursuniversiteter i tropiske strøk med sikte på å møte samfunnets behov, og for å gjøre landbruksnæringen mer økonomisk konkurransedyktig, sosialt ansvarsfull og miljømessig ansvarlig i en globalisert verdensøkonomi, og i stand til å bidra til strategier for sikker mat og reduksjon av fattigdom.

Seminaret i Oslo vil presentere erfaringer og anbefalinger fra deltagerne, og diskutere hvordan politikk og institusjoner kan bli mer effektive i arbeidet med å redusere fattigdom og sørge for bærekraftig utvikling på landsbygdene. Prioriterte områder for oppfølging vil bli presentert.

Seminarserien er koordinert av EARTH University (Costa Rica), The Salzburg Seminar (USA/Austria) and Noragric, Senter for internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved Norges landbrukshøgskole (NLH). Noragric er det internasjonale kontaktpunkt for Norges landbrukshøgskole (NLH), Norges Veterinærhøgskole (NVH) og Norwegian Agricultural Research International (NARI), som danner allianser med NLH. Med mer enn 40 års samarbeid mellom NLH og akademiske og profesjonelle institusjoner i Afrika, Asia, og Øst-Europa, er samarbeidet med EARTH University et av mange.

For informasjon om seminaret i Oslo, kontakt: Joanna Boddens-Hosang, Noragric: norjbh@noragric.nlh.no, tlf 64 94 87 90.