Mzumbe universitet - en suksess

  De siste tretti åra har Norge brukt 420 mill. kroner til å bygge opp Mzumbe universitet og dermed den høyere utdanningen i Tanzania. En studie konkluderer med at dette er vel anvendte penger. Universitetet er i dag fullt etablert med 1400 studenter. Bare 8 prosent av driftskostnadene dekkes nå av norske bistandspenger. Studien er skrevet av Michael Fergus, Elizabeth Heen, Eke Mwaipopo og Nina Schjelderup på oppdrag fra Norges ambassade i Dar-es-Salaam.

Stort behov 

Behovet for studieplasser er åpenbart stort i Tanzania. Bare en prosent av befolkningen mellom 18 og 24 år er under utdanning på universitet eller høyskole. Dette er lavt også i afrikansk sammenheng. Uganda og Kenya ligger for eksempel dobbelt så høyt. Til sammenlikning er 65 prosent av den norske befolkningen i denne aldersgruppa under utdanning.

For å ta en annen sammenlikning: Bare om lag 17 000 tanzanianere av en befolkning på 32 millioner studerer ved høyere utdanningsinstitusjoner. 200 000 av en befolkning på 4,5 millioner studerer i Norge.

I flere tiår har Norge gitt støtte til høyere utdanning i Tanzania. Studien som nå er skrevet forteller om hvordan det er gått med denne støtten.

Utdanner statsledere
Mzumbe universitetet ble etablert i 1953. Først i 1973 kom Norge inn med støtte. Institusjonen bar den gangen navnet Institute of Development Management (IDM), og var den eneste institusjonen i Tanzania som kunne tilby høyere utdanning innen administrasjon, regnskap og bedriftsøkonomi. Institusjonen spilte en nøkkelrolle i utdanningen av landets statsadministrasjon og de fremste bedriftsøkonomene. En stor del av Tanzanias ledere er utdannet ved IDM.

Universitetet ligger på landsbygda om lag 250 kilometer utenfor Dar-es-Salaam. I 1970- og 80-åra bidro Norge med assistanse for å få bygget studentboliger, forelesningsrom og bibliotek. I tillegg bidro Norge med 120 årsverk i form av undervisning og forelesningsassistanse. Mange norske professorer og lektorer har vært innom universitetet.

I 1990 hadde utviklingssamarbeidet fått en ny form. Det førte til at Høgskolen i Agder fikk avtale om institusjonelt samarbeid med IDM. Den avtalen gjelder fortsatt. Samarbeidet har vært konsentrert omkring forskning, undervisning, lærerutveksling, workshops, felles publikasjoner og bibliotekutvikling. De viktigste samarbeidsområdene innen forskning er lokalstyre, entrepenørvirksomhet, likestillingsstudier, IKT og bibliotekvirksomhet.

Klarer seg selv
Det var i 2001 at regjeringen i Tanzania besluttet å endre status for IDM og gjøre det til landets fjerde universitet. Da fikk det navnet Mzumbe universitet. I dag rommer det 1400 studenter og 120 lærere. Hvert år blir om lag 300 studenter uteksaminert i revisjon, bedriftsøkonomi, økonomi, jus, offentlig administrasjon og statistikk. Universitetet har uteksaminert 8000 velkvalifiserte fagfolk siden 1970.

Samtidig er de blitt mindre avhengige av støtte utenfra. Mot slutten av 1980-åra dekket Norge omtrent 60 prosent av driftskostnadene. Nå er andelen under 8 prosent. Samarbeidet med Høgskolen i Agder blir vurdert som en suksess.

Den norske støtten til Mzumbe universitet skal fases ut innen 2006 slik at Tanzania selv kan fastsette egne prioriteringer innen høyere utdanning. Resultatet er et eksempel på et utviklingssamarbeid som har virket.