Norad gir 427 millioner kroner til utdanning i Zambia

Norad gir 427 millioner kroner i til økonomisk og faglig bistand til utdanningsdepartementet i Zambia de neste fem årene. Avtalen som ble undertegnet av Norges ambassadør i Zambia tirsdag 2. desember, er en av de største avtalene Norad har inngått.

- Regjeringen har sagt at utdanning er jobb nummer en når det gjelder å bekjempe fattigdom i verden. Zambia er et av verdens fattigste land, og Norge har gjennom flere år vært en sentral giver og har samarbeidet tett med Zambia, særlig innen utdannings-sektoren, sier direktør Tove Strand i Norad.

FN har som mål at alle barn skal ha tilgang til gratis grunnutdanning innen 2015. Etter at myndighetene i 2002 kunngjorde at grunnutdanning skulle være gratis, økte andelen barn i grunnskolen med 7 prosent, I 2003 er andelen på rundt 76,5 prosent.

- Zambia har hatt positive resultater av sin satsing på utdanning de siste årene, spesielt når man tar i betraktning at landet er hardt rammet av hiv/aids epidemien. Utdanningssektoren har vært særlig utsatt, og mange lærere dør av aids. Sykdommen påvirker også i sterk grad skoledeltakelsen blant barna, sier Tove Strand.

De zambiske utdanningsmyndighetene sitter i førersetet for gjennomføringen av utdanningsprogrammet som Norge sammen blant andre Nederland, Irland og Storbritannia er med og støtter. Zambia skal selv stå for 70 prosent av utgiftene til programmet. Den norske støtten skal bidra til økt tilgang og kvalitet i grunnskolen, særlig for jenter, foreldreløse barn og andre utsatte grupper.

- Innenfor det store samarbeidsprogrammet er det også inngått et institusjonssamarbeid mellom det zambiske- og det norske utdanningsdepartementet som begge har hatt gjensidig utbytte av. Redd Barna og Kirkens Nødhjelp får også støtte av Norad til å drive utdanningssamarbeid med zambiske partnere, sier Tove Strand.

Last opp bilde:
Undertegning av avtale