Norad starter Matchmaking-program i India

Norad har gitt Norges Eksportråd i oppdrag å utvikle et program som skal bidra til økt produktivitet og sysselsetting gjennom forpliktende samarbeid mellom norske og indiske bedrifter.

Norad ønsker med dette programmet å bidra til å redusere fattigdommen i India gjennom norske bedrifters investeringer, teknologioverføring, markedstilgang og sysselsetting. Norges Eksportråd skal over en treårsperiode bistå med å koble sammen norske og indiske bedrifter for langsiktig samarbeid. Norske bedrifter som kommer med i prosjektet, får på denne måten støtte til å finne den rette partneren.

-MatchMaking-programmet bør bli en effektiv døråpner og tilrettelegger for norsk næringsliv. Det legger til rette for at norske bedrifter kan utnytte egen teknologi og markedskunnskap gjennom samarbeid med næringslivet i India til beste for begge parter, sier direktør Tove Strand i Norad.

Norad har gitt Eksportrådet i oppdrag å vurdere, godkjenne, kvalitetssikre og viderebefordre bedriftsprofiler av norske bedrifter til India. Eksportrådet skal også presentere indiske firma for potensielle norske partnere. I programmet mottar bedrifter støtte fra Norad for å besøke potensielle bedriftspartnere i India. Dersom den norske bedriften ønsker å gå inn med investeringer, vil Norad kunne bidra med noe støtte også i denne forbindelse.

-India er et av de mest interessante, voksende markedene i verden, og byr på store muligheter innenfor nisjer hvor Norge har spisskompetanse. Men India er stort sett et ukjent marked for norsk næringsliv, og derfor er MatchMaking-programmet et utmerket virkemiddel for å hjelpe norske bedrifter inn i et vanskelig marked, sier administrerende direktør Arild H. Blixrud i Norges Eksportråd.

MatchMaking-programmet henvender seg til små- og mellomstore bedrifter primært innen IKT, vannkraft, olje og gass, akvakultur og bioteknologi, miljø, skipsutstyr og maritim sektor.

Norad har tilsvarende programmer i Sri Lanka og Sør-Afrika. De har pågått siden henholdsvis 1994 og 1999. Programmet i Sør-Afrika administreres også av Eksportrådet. Tove Strand sier at MatchMaking-programmet ikke er et bistandsprosjekt i tradisjonell forstand.
- Prosjektene har et kommersielt siktemål og partnerne i begge land skal tjene penger, sier hun.

Kontaktpersoner:
Underdirektør Tore Selvig i Norad: 22 24 05 49
Seniorrådgiver Anne Lise Rognlidalen i Norges Eksportråd: 976 85 755