Norad-støtte mot korrupsjon i Guatemala

Som ledd i arbeidet med å bekjempe korrupsjonen i Guatemala, undertegnet Norad 27. mai 2003 en samarbeidsavtale med "Guatemalas nasjonale kommisjon for transparens og mot korrupsjon", sammen med Verdensbanken og FNs utviklingsprogram (UNDP).

- Det er Norges vilje til å gi en innledende støtte på 100.000 dollar til kommisjonens arbeid som har gjort dette mulig, sa FNs koordinator i Guatemala, Juan Pablo Corlazzoli ved undertegningsseremonien.

- Korrupsjonen representerer et etisk problem som skaper stor mistillit i befolkningen og gjør demokratiske prosesser vanskeligere. Guatemala må ta et åpent og vidtfavnende oppgjør med korrupsjonen og fremme transparens i alle dimensjoner, sa Corlazzoli, som la til at problemet må tas ved roten gjennom rettsvesenet, i familiene og i skolen.

Norges ambassadør i Guatemala, Rolf O. Berg, karakteriserte de gjentatte korrupsjonsskandalene i landet som en kreftsykdom som gjør spesielt stor skade i de fattigste og mest sårbare offentlige sektorer. De svekker befolkningens tillit til staten og regjeringen.

Verdensbankens representant, Eduardo Somensatto, uttrykte stor bekymring for hvordan den siste tidens store korrupsjonsskandaler innen blant annet helsesektoren og pensjonsfond kan være til skade for den nasjonale dialog og samstemmighet som vil være nødvendig for å gjennomføre fredsavtalene og føre landet fremover.