Norge hjelper distriktshelsetjenesten i Malawi

I Malawi, som er et av verdens fattigste land, er det et stort behov for helsetjenester. På grunn av fattigdom er befolkningens helsetilstand svært dårlig, og helsetjenesten klarer ikke å betjene det enorme behovet. Norad skal gjennom et bidrag øke den bevilgningen som helsedepartementet gir til distriktene med 25 prosent. Avtalen gjelder frem til utgangen av 2004, og er på 55 millioner kroner.

Gjennomsnittlig levealder er 38,5 år, 23 prosent av barna dør før de blir 5 år, og halvparten av alle barn under 5 år er undervektige og har mangelfull utvikling.

Distriktene trenger mer penger
Malawis helsedepartement fordeler penger til distriktene i Malawi, men pengene rekker ikke til. De som styrer sykehusene og helsesentre klarer kun, og bare så vidt, å tilby de mest elementære helsetjenestene.

Av Malawis 617 enheter som tilbyr helsetjenester, tilfredsstiller kun 10 prosent av disse kravene for å tilby adekvate primærhelsetjenester. Myndighetene i Malawi samarbeider derfor med de store internasjonale giverne om en omfattende helsesektorplan for å forbedre helsetjenesten i landet. Dette har tatt lang tid fordi mye må være på plass for å få planen til å fungere. Man må blant annet ha nok kvalifisert helsepersonell og ha sikre måter å få penger ut til distriktene slik at midlene blir brukt på en best mulig måte.

Øker bevilgningen til distriktene
For å komme i gang med å styrke helsetjenesten i Malawi, og for å teste ut systemer for å få midler ut til distriktene ble Norges ambassade i Malawi enige med helsedepartementet i Malawi om at Norad skal gjennom et bidrag øke den bevilgningen som helsedepartementet gir til distriktene med 25 prosent. Avtalen gjelder frem til utgangen av 2004, og er på 55 millioner kroner. Avtalen ble undertegnet på høsten i fjor, og de første midlene ble sendt ut fra helsedepartementet i mars i år. Alle 27 distriktene fikk informasjon om at de ville få 25 prosent ekstra, og at de måtte lage planer for den ekstra tildelingen. Helsedepartementet ga samtidig ut retningslinjer for bruken av den ekstra tildelingen som blant annet sa at midlene ikke fikk gå til lønn.

Oppløftende resultater
Norad har allerede vært ute i tre distrikter for å se på bruken av midlene. Resultatet var oppløftende. Etter bare noen måneders utbetalinger melder helsepersonell på distriktsnivå at de får gjort mye med de ekstra midlene. De ordinære midlene har ikke strukket til, og man har måttet prioritere veldig strengt. De ordinære midlene dekker ikke en gang utgiftene til de mest elementære medisinene. Dette har blant annet gått utover vedlikehold av bygninger og materiell.

De relativt små ekstra pengene fra Norge har allerede gitt gode resultater. I Kasungu fikk man reparert tre ambulanser som de tidligere ikke kunne prioritere å reparere. Nå hadde distriktet 5 ambulanser mot tidligere to, og dette merkes i distrikter med lange avstander! I de 27 distriktene har man ett distriktssykehus og noen små og spredte helsesentre. På helsesentrene jobber det som oftest kun en sykepleier og kanskje noen få hjelpere med lite eller ingen utdanning/opplæring.

Stort behov for oppussing
Hver morgen er det lange køer utenfor helsesenteret. I løpet av dagen prøver sykepleieren å betjene om lag 400 pasienter så godt hun eller han kan. Personalet er utbrente. En ung sykepleier på et helsesenter var på gråten da vi spurte henne om hvordan det var å jobbe der. Det hjelper litt på motivasjonen for de ansatte når ekstra midler gjør det lettere å hjelpe de syke. Alle helsesentrene i Kasungu distriktet hadde nå fått gassdrevne kjøleskap til vaksiner med de norske pengene.

Behovet for oppussing er stort, og helsesentrene står nå i kø om å få et malingsstrøk, vannbrønn eller elektrisitet.

Ved akutte eller alvorlige tilfeller må pasienten sendes til distriktssykehuset. Der er det også lange køer, og kun noen få leger og sykepleiere. På sykehuset i Kasungu var det også elendige forhold.

På vaskeriet måtte den ene av to vaskemaskiner repareres.



I et annet distrikt like ved, Dowa, hadde de også prioritert å få reparert ambulanser. Fra bare å ha hatt en ambulanse på veien, hadde de nå til sammen 7! De hadde også prioritert å reparere og oppgradere kjøleskap på helsesentere i distriktet, samt begynt å reparere kloakksystemet på distriktssykehuset som var i helsefarlig stand.

Andre giver vil også være med

Norad vurderer dette tiltaket som godt. Vi får gode resultater med relativt små midler, og vi får god rapportering på bruken av midlene. Nå har DFID, som er 'Englands Norad' også vist interesse for å gå inn med midler for å øke denne distriktsstøtten ytterligere. På sikt, når det store helsesektorprogrammet er klart, skal alle giverne gi sine penger i en felles pott som skal gå til også andre viktige helseformål som blant annet hiv og aids.