Norsk bistand til Sør-Afrika bør fortsette

Pressemelding fra CMI 21. januar 2003: Den norske bistanden til Sør-Afrika bør fortsette, men den bør legges om, heter det den i første brede gjennomgangen av samarbeidet mellom Norge og Sør-Afrika siden 1994. Studien av har vært ledet av Chr. Michelsens Institutt (CMI) og gjennomført på oppdrag av Norad, den norske ambassaden i Pretoria og det sør-afrikanske finansdepartementet.

Rapporten viser at den norske bistanden på nær en milliard kroner i perioden 1995-2001 har blitt godt mottatt og vurdert som positiv av sørafrikanske myndigheter. Den har også bidratt til å forsterke politiske bånd og til å knytte tette kontakter mellom et brett spekter av organisasjoner og institusjoner i de to landene.

CMI-rapporten viser at den norske bistanden har spilt en viktig rolle i forhold i støtten til omlegginger i den vanskelige og kritiske tidlige fasen av det nye sør-afrikanske demokratiet. Dette har vært mest vellykket på felt der Norge har særlig relevant kompetanse slik som energi- og fiskeripolitikk. Den norske støtten til direkte utviklingsprosjekter som fattigdomsreduksjon har derimot møtt større utfordringer og hatt mindre virkning.

Denne gjennomgangen av norsk bistand viser også at en betydelig del av den norske bistanden er kanalisert til private sør-afrikanske organisasjoner, både direkte fra Norad og den norske ambassaden eller via norske private organisasjoner. Dette har vært en viktig støtte, men rapporten påpeker at det er behov for bedre samordning og koordinering mellom de ulike kanalene for norsk bistand.

Rapporten anbefaler at den norske bistanden til Sør-Afrika legges om ved utløpet av den nåværende samarbeidsperioden i 2004. Sør-Afrika har ikke lenger det samme behovet for bistand som i de kritiske første årene av det nye demokratiet. Rapporten anbefaler at den direkte støtten til utviklingsformål i Sør-Afrika fortsetter på et lavere nivå etter 2004, og at hovedinnsatsen da konsentreres om støtte og hjelp til det regionale samarbeidet i det sørlige Afrika. Sør-Afrika spiller en nøkkelrolle i å skape fred og utvikling i regionen, og CMI-rapporten konkluderer med at dette bør stå i fokus for det videre samarbeidet mellom Norge og Sør-Afrika.