Ny fiskerilov i Vietnam

I 1999 undertegnet Norge og Vietnam en avtale for støtte til å utarbeide en fiskerilov for Vietnam. Loven ble godkjent i National Assembly i november. Dette er den eneste loven så langt som er delfinansiert utenfra med faglig bistand og som er vedtatt i prosjektperioden.

Det norske bidraget er på 10 millioner kroner, og arbeidet er fortsatt under gjennomføring. Samarbeidspartnere fra Norge er Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet. I tillegg har lovkontoret til FNs organisasjon for matvarer og jordbruk (FAO) bidratt med faglig bistand gjennom de norske partnerne.

En gjennomgang foretatt i 2002 konkluderte med at en meget viktig faktor for et positivt resultat i dette samarbeidet har vært at Vietnams eierskap til prosessen.

Viktig støtte til fiskerisektoren
- Norge gir bilateral støtte på områder der vi har unik kompetanse, det vil si fisk, olje og gass og vannkraft som er helt sentralt for Vietnams utvikling. Innenfor fiskerisektoren støtter Norge utarbeidelse og ikraftsetting av fiskerilovgivningen, forskning og utvikling innenfor havbruk, og kapasitetsbygging av fiskeriuniversitetet, sier Kirsten Bjøru, Seniorrådgiver innenfor fiskeri, ved Norads fagavdeling.

Sjømat viktig eksportvare og viktig for matsikkerheten i Vietnam
Den økonomiske veksten i Vietnam fortsetter å inkludere den jevne befolkningen. I kjølvannet av den nye Selskapsloven (Enterprise Law) er nå 250.000 private bedrifter registrert i Vietnam, og tilveksten det siste året har vært 2000 bedrifter per måned. Sjømat er Vietnams tredje største eksportindustri etter petroleum og tekstil. Eksportverdien på sjømat var i 2002 over 2 milliarder USD, opp fra 1,7 milliarder i 2001.

Det er estimert at fisk står for cirka 50 prosent av konsumert animalsk protein i Vietnam, og dette tallet regnes å være enda høyere blant den fattige delen av befolkningen. Oppdrettsfisk utgjør om lag 30 prosent av alt fiskekonsum i landet.

Næringsutvikling viktig for fattigdomsreduksjon
Den norske ambassaden utarbeidet i år en strategi for næringsutvikling (NIS) basert på en NIS-gjennomgang med deltagelse fra Norad og privat næringsliv.

NIS-rapporten peker på stor dynamikk innenfor privat sektor, men også på utfordringer knyttet til overgangen fra plan- til markedsøkonomi, hvor det institusjonelle rammeverket fortsatt er mangelfullt. Fortsatt favorisering av statlig industri, et svakt bank- og finanssystem, manglende kunnskaper om det internasjonale økonomiske systemet, og fravær av "rule of law", er overordnede problemstillinger. Vietnam understreker betydningen av næringsutvikling, herunder privat sektor utvikling og jobbskaping, som viktig for ytterligere fattigdomsreduksjon.

Norsk samarbeid med Vietnam
Norges bistand til Vietnam er totalt cirka 59 millioner kroner per år. Dette beløpet har vært relativt konstant de siste fire årene. Beløpet inkluderer bilateral stat-til-stat gavebistand, bistand gjennom norske frivillige organisasjoner, bistand gjennom næringslivsordningene og eventuelle nødhjelpsbidrag. Stat-til-stat-bistanden blir forvaltet av Norad i hovedsak gjennom den norske ambassaden i Hanoi. Bevilgningen dekker samarbeid innen fem av de tematiske satsingsområdene omtalt i Stortingsproposisjonen nr. 1: Hiv/aids, helse og utdanning, miljø og energi, godt styresett og økonomisk utvikling og handel.

Les mer:
Vietnam fisheries law project midterm review report (pdf)
Retningslinjer for den norske støtten til fiskerisektoren i Vietnam
Miljø og kultur