Positiv respons på norsk-svensk harmonisering av bistanden

På OECD-DAC møte som ble avholdt i Roma 24-25. februar, høstet Norad og SIDA positiv respons for samordningen av den norsk-svenske bistanden til blant annet Malawi.

Flere givere har "meldt seg på" det nordiske initiativet og ser stor nytteverdi av å kunne effektivisere og forenkle det bilaterale samarbeidet med utviklingsland. Blant annet reiser SIDA og Norad sammen med fem andre bilaterale givere til Zambia i slutten av mars med sikte på en omfattende harmonisering - ledet av Zambia.

- I dag eksisterer det flere initiativ til harmonisering. Blant annet innrømmet president i Verdensbanken, Mr. James D. Wolfensohn, ydmykt at det nå var på tide at banken begynte å rette seg etter samarbeidslandenes egen forvaltning - i motsetning til at alle samarbeidsland må rette seg etter Verdensbanken. Og dette er jo nye toner, rapporterer Tove Strand, direktør i Norad.

Det foregår utstrakt harmoniseringsarbeid i blant annet Vietnam, Etiopia og Jamaica. EU, Verdensbanken og bilaterale givere samarbeider med myndighetene om dette.

- Nå er det viktig at vi lærer av disse prosjektene, og harmoniserer oss etter hva mottakerne selv vil, understreker Tove Strand. Norad og SIDA vil nå intensivere dette arbeidet og blant annet se nærmere på et mulig samarbeid i østlige Afrika. I Sør-Afrika er harmoniseringsarbeidet allerede godt i gang.

Vil du lese om Norads og SIDAs erfaringer så langt, kan du laste ned innlegget her.