Storsatsing på helse i Mosambik

Norge bidrar med 175 millioner til et internasjonalt fond på 50 millioner dollar for å bedre helsesituasjonen i Mosambik. Ni internasjonale givere har gått sammen om helsefondet. 70 prosent av Mosambiks befolkning lever i absolutt fattigdom og helse er prioritert satsning for norsk utviklingssamarbeid til Mosambik.

- Helsetjenestene i Mosambik når i dag ut til færre enn 50 prosent av landets befolkning. Tilgangen til offentlige tjenester generelt varierer stort fra landsbygd til by og fra provins til provins, med spesielt magert tilbud i sentrale og nordlige provinser. 80 prosent av de absolutt fattige bor på landsbygda, forteller avdelingsdirektør i Norad Jon Lomøy

Fondet er en oppfølgning av Mosambiks egen fattigdomsstrategi hvor mødre- og barne dødelighet samt kampen mot sykdommer som Malaria og aids-epidemien står sentralt. Norge er den største giveren og har fulgt helsesektoren i en årrekke.

- Hiv/aids påvirker utviklingen av Mosambik og helsesektoren er spesielt hardt rammet. I dag er i overkant av16 prosent av befolkningen i Mosambik smittet. I tillegg er det i Mosambik akutt mangel på kvalifisert personell etter år med borgerkrig og få utdanningsmuligheter. Bare for å kompensere for det årlige tapet av omtrent 150 kvalifiserte helsemedarbeidere må helsedepartementet flerdoble antall grunn- og mellomnivå kurser per år for å erstatte tapet til dagens nivå. Det vil altså koste ekstra penger og nye ressurser bare å opprettholde dagens tilbud, forteller Jon Lomøy.

Fondet har åtte forskjellige givere og de samlede ressursene er på nærmere 50 millioner dollar. Norad er den største enkeltgiveren med 175 millioner. De andre giverne er Sveits, Nederland, Irland, Storbritannia, EU, Frankrike, Finland og Danmark.

- En slik samlet giverinnsats krever mindre administrasjon og Mosambik får dermed mer helse for hver krone. Mosambik må i dag forholde seg til 2000 forskjellige kontor fra ulike givere. Fondet er et stort skritt for å få en samlet innsats på helsesektoren. Tidligere hadde helsedepartementet egne seperate kontrakter på prosjekter og programmet med hver enkelt giver. Det krevde store administrative ressurser som Mosambik ikke har og dermed ble oppfølgingen dårligere. Nå har Helsedepartementet færre konti å forholde seg til. Da må Mosambik selv sette prioriteringene og fordele pengene. I Mosambik jobbes det nå for at også private fond som The global Fund, Bill Clinton Foundation og FN-organisasjonene også skal kanalisere sine helsepenger gjennom fondet, forteller Jon Lomøy.