Urfolksstøtten i Guatemala utvides

Startskuddet for Norads økte satsing på direkte urfolksstøtte i Guatemala gikk da ambassadør Rolf O. Berg i dag undertegnet kontrakter med 11 urfolksorganisasjoner. Målet er å sette dem bedre i stand til å tale urfolkenes sak og bedre deres livssituasjon.

Av en befolkning på mer enn 11 millioner i Guatemala er rundt halvparten urfolk, fordelt på 23 etno-lingvistiske grupper. Det store flertallet har opprinnelige språk som morsmål og har sterke kulturtradisjoner, men det var først med fredsavtaleverket i 1996 at urfolkenes språk og kultur fikk offisiell anerkjennelse. Gjennom århundrer har mayaer, xincaer og garifunaer vært ekskludert fra utviklingen i landet, med svært begrenset adgang til jord, utdanning og lønnet arbeid.

Myndighetenes overgrep mot urfolk toppet seg under den militære kampanjen mot venstregeriljaen tidlig på åttitallet som krevde opp mot 200.000 sivile liv på den maya-dominerte landsbygda. Fredsavtalene har gitt håp om mer respekt for liv, menneskeverd og urfolks rettigheter, men det er langt igjen. Fortsatt lever tre av fire i fattigdom, mange av dem i ekstrem fattigdom, urfolkenes barn får mindre enn to års skolegang, og jordspørsmålet er langt fra løst.

Rasisme, diskriminering og forakt for kulturelle tradisjoner er fortsatt en del av hverdagen for nesten seks millioner mennesker med urfolksbakgrunn i Guatemala. Likevel går det fremover. Det er ikke lenge siden man regnet folkegruppen xinca som forsvunnet, og det ble sagt at bare en håndfull snakket språket. Etter fredsavtalene har gamle kulturtradisjoner igjen kunnet blomstre, og i dag definerer 170.000 mennesker seg som xinca.

Ambassaden i Guatemala har lenge arbeidet med urfolk som prioritert målgruppe. Over 400 grunnskoler i provinsen Quiché får norsk støtte til tospråklig utdanning gjennom et samarbeid med UNICEF. Halvparten av de 28 organisasjonene som får institusjonell støtte gjennom det norskfinansierte sivilt samfunnsprogrammet til UNDP i Guatemala er urfolksorganisasjoner.

Siden 1997 har Norad støttet Guatemalas fremste akademiske forskningsinstitusjon innen maya-lingvistikk, OKMA. Denne uken undertegnet ambassadør Berg en ny avtale med OKMA for perioden 2003-2005. I denne fasen skal man forske på språkene mam, kaqchikel, tektiteko og awateko og utarbeide ordbøker og grammatikk.

Undertegningsseremonien med de 11 organisasjonene som vil inngå i ambassadens program for spesifikk urfolksstøtte representerer en ny fase.

Fem av dem har tidligere fått støtte gjennom det hjemmestyrte "urfolksprogrammet" som nå er avviklet, men har fått tilsagn på sine prosjektforslag etter en åpen søknadsrunde i regi av ambasasden i Guatemala, der også seks nye urfolksorganisasjoner kom til. Programansvaret ligger hos ambassadens urfolksmedarbeider, sosialantropologen Gustavo Herrarte.

Under undertegningsseremonien gjorde talen til representantene for organisasjonen Unidad Xinca spesielt inntrykk, da de fortalte at det er første gang follkegruppen xinca opplever slik anerkjennelse fra det internasjonale samfunn.

Bildene viser ambassadør Rolf O. Berg med representanter for organisasjonene El Tenam, Unidad Xinca, Paraíso Maya, El Adelanto, COPMAG, FUPEDES, AIDES, COMAM, APSI og CODISOGUA, samt programansvarlig ved ambassaden, Gustavo Herrarte.