Utdanning - jobb nummer 1

14. januar lanserte utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, sammen med utdanningsminister Kristin Clemet, Norges strategi for å sikre utdanning for alle verdens barn og ungdom innen 2015. Strategien for Norges satsing på utdanning innen utvikling har fått navnet "Utdanning - jobb nummer 1".

Pressemelding fra UD, 14. januar 2003:

Ny norsk satsing på utdanning i utviklingssamarbeidet lanseres i dag i Tanzania

I dag lanserer utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, sammen med utdanningsminister Kristin Clemet, Norges strategi for å sikre utdanning for alle verdens barn og ungdom innen 2015. Strategien for Norges satsing på utdanning innen utvikling har fått navnet "Utdanning - jobb nummer 1".

- Utdanning er vårt viktigste virkemiddel i fattigdomsbekjempelsen. Utdanningsstrategien er Norges bidrag til et internasjonalt løft for utdanning for alle, uttaler utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

115 millioner barn har ikke tilgang til grunnutdanning - flertallet er jenter. Regjeringen vil over de neste to år doble satsingen på utdanning innen bistand, en økning på 1 milliard kroner. Utdanningsstrategien angir hvordan dette skal gjøres. Jenters utdanning, alfabetisering, lærerutdanning, voksenopplæring, støtte til utsatte grupper og utdanning i krise- og konfliktsituasjoner er blant de viktigste satsingsområdene.

Valget av Tanzania for lansering av strategien er ikke tilfeldig. Tanzania er et av Norges syv hovedsamarbeidsland, og Norge støtter Tanzanias program for grunnutdanning.

- Jeg vil aldri kunne avfinne meg med at fattige barn ikke får de samme mulighetene til å gå på skolen som oss, uttaler utviklingsministeren, som selv tilbragte sine første skoleår i Tanzania.

Utviklingsministeren og utdanningsministeren er denne uken på besøk i Tanzania. De to norske ministrene lanserer strategien på Mikocheni grunnskole i Dar es Salaam i dag. Den tanzanianske utdanningsministeren deltar også i lanseringen. Barn fra Mikocheni-skolen har bidratt til strategien med tegninger og synspunkter på betydningen av utdanning.

Last ned strategien her:
EDUCATION - JOB NUMBER 1