Vannkraft i Nepal

Nepal har et stort vannkraftspotensiale. Beregninger går ut på at landets om lag 6000 elver har et potensiale til å produsere 44.000 Megawatt på økonomisk drivbare betingelser, men foreløpig er under en prosent av dette utnyttet. Kun 15 prosent av landets befolkning på om lag 25 millioner har tilgang på strøm.

Vannkraftverket i Khimti Khola eies og drives av Himal Power Limited (HPL), et selskap der blant andre norske Statkraft og BKK har store eierinteresser. Norad var med på deler av finansieringen over næringslivsordningene. Kraftverket leverer strøm til Khatmandudalen, og er et Build, Own, Operate and Transfere (BOOT) prosjekt der det private selskapet får konsesjon på å drive kraftverket i femti år, for så å overføre det til staten.

I Khimtikraftverkets nærområde finansierer Norad 80 prosent av et elektrifiserings- og distriktsutviklingsprosjekt; Jhankre Rural Electrification and Development Project. Eller JREDP for alle som er glad i forkortelser. HPL finansierer de resterende 20 prosentene, fordi de mener at industribedrifter har et sosialt ansvar for områdene de opererer i.

Dette er et lite distriktsutviklingsprosjekt, der de nepalesiske myndighetene ikke er blant partnerne. Mange norske småsamfunn ble bygget opp på samme måte, der kjernebedrifter tok ansvar for både skolebygging, boligbygging og helsetilbud.

Prosjektet, som nå er inne i sin andre fase, er sentrert rundt et minikraftverk som i sin tid ble bygget for å gi strøm til utbyggingsfasen av Khimti Khola kraftverket. Prosjektet skal gå fram til 2005, og da skal nærmere fire tusen husholdninger ha fått strøm og opplæring i sikker bruk av strøm. Bygging av skoler, utbygging av helsetilbud, irrigasjonsanlegg og drikkevannsforsyning er noen av de andre elementene i prosjektet.

Til nå har om lag 1.900 husholdninger fått innlagt strøm. Noen flere er koblet til nettet og vil få lys i lyspærene når transformatorer som er i bestilling kommer på plass. Det minste abonnementet er på 25 watt, og da må man slå av lyset i det ene rommet for å få lys i det andre. Strømprisene er svært høye, nesten på norsk nivå. For tiden koster strømmen om lag 35 øre pr kilowattime, og tilknytningsavgiften er 5 kroner.