- Ingen nye tuberkulosemedisiner på over 30 år

Tuberkuloseunionens verdenskonferanse 28. oktober - 1. november 2004. Tuberkulose rammer i hovedsak verden fattigste. Over 90 prosent av de som dør av tuberkulose bor i lav- og middelinntektsland. Det er de fattigste i disse landene som er meste utsatt. At mennesker bor trangt, har dårlig ernæring og dårlig tilgang til grunnleggende helsetjenester øker sårbarheten for smitte og risikoen for å utvikle sykdom.

Økende problem

Tuberkulose er et økende problem i store deler av verden. I Afrika sør for Sahara øker antall tilfeller dramatisk som følge av hiv-epidemien. I Øst-Europa er utfordringene knyttet til resistent tuberkulose store. Nærmere 9 millioner mennesker utvikler aktiv tuberkulose årlig og rundt to millioner dør av sykdommen.

Stillestående forskning

De siste årene er det skaffet til veie økte ressurser, blant annet gjennom Det globale fondet for aids, malaria og tuberkulose. Men det er fortsatt en lang vei å gå skal målet nås. Mens den medisinske utviklingen de siste 30-40 årene har hatt en rivende utvikling på sykdommer som er viktig i den vestlige verden, har forskning knyttet til tuberkulosemedikamenter nærmest stått stille. Medisinene som brukes i dag må taes etter et komplekst system og behandlingen varer normalt fra seks til ni måneder. Dette stiller store krav til pasienten selv og til helsesystemet.

Internasjonal konferanse

Den internasjonale tuberkuloseunionen avholdt sin årlige verdenskonferanse 28. oktober til 1. november. Forskere, programansvarlige, helsearbeidere og i år også en gruppe aktivister møttes i Paris for å sette fokus på de store utfordringene knyttet til tuberkulose. Tusenårsmål nummer 6 som handler om reduksjon og reversering av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer, forplikter det internasjonale samfunn til økt innsats.