150 millioner til miljøprosjekter i Mellom-Amerika

Fra 2004-2008 vil Norad støtte et omfattende miljøprogram i Mellom-Amerika med nesten 150 millioner kroner. Pengene vil gå til åtte prosjekter som retter seg mot avskoging, miljøproblemer knyttet til jordbruk og arealplanlegging, forringelse av våtmark og kystområder, forringelse av jord, vannkvalitet og vannkvantitet og naturkatastrofer og forebygging av slike.

- Man kan vanskelig få til en økonomisk utvikling og bedre de fattiges levekår uten å ha et aktivt forhold til spørsmål om miljø og naturressursforvaltning. Ambassaden er svært fornøyd med den helhetlige analysen som fagavdelingen i Norad har foretatt sammen med norske fagmiljøer, sier ambassadør i Guatemala, Rolf O. Berg.

Store miljøproblemer
Mellom-Amerika sliter med store miljøproblemer som også har store økonomiske og sosiale konsekvenser. Regionen har et usedvanlig rikt biologisk mangfold - de har sju prosent av verdens dyre- og plantearter på et areal som tilsvarer en halv prosent av jordens overflate. Tap av biologisk mangfold er et av hovedproblemene innenfor miljøsektoren. Store områder ødelegges av økologisk uforsvarlig skogbruk, landbruk og kvegdrift. Avskoging og erosjon gir svært alvorlige problemer. Det er behov for mer forskning på økosystemer og hva som må til for å bevare dem, og det er behov for en større og mer samordnet innsats for å bevare miljøet og biodiversiteten i regionen.

Satsingsområde
I Utenriksdepartementets retningslinjer for utviklingssamarbeid i Mellom-Amerika er bærekraftig bruk av naturressurser utpekt som en av tre hovedsatsingsområder fram til 2007. Satsingen på miljøbistand i denne regionen støttes av internasjonale konvensjoner som Konvensjonen for biologisk mangfold, Forørkningskonvensjonen, Ramsarkonvensjonen og Klimakonvensjonen. Alle land i Mellom-Amerika har ratifisert disse konvensjonene, unntatt Belize som ikke er med i Klimakonvensjonen.

Sammen med eksterne norske fagmiljøer har fagavdelingen i Norad foretatt en helhetlig analyse av miljøsituasjonen i Mellom-Amerika. De prosjektene som nå vil få støtte er i samsvar med konklusjonene i denne analysen og i landenes egne miljøplaner.

Regionale partnere
Norad samarbeider med regionale organisasjoner som arbeider med bærekraftig bruk av naturressursene. De fire viktigste er:

  • Tropical Agricultural Reseach and Higher Education Centre (CATIE)
  • The National Institute for Biodiversity in Costa Rica (INBio)
  • The World Conservation Union/Oficina Regional para Mesoamerica (IUCN/ORMA)
  • Earth University

Miljøprogrammet i Mellom-Amerika er en del av regjeringens satsing på miljø og utvikling som er nedfelt i handlingsplanen for bekjempelse av fattigdom og anbefalingene fra toppmøtet i Johannesburg om miljø og utvikling.

Åtte prosjekter får støtte
Et av prosjektene er styrt av INBio som er Costa Ricas nasjonale biodiversitetesinstitutt. Deres oppgave er å fremme forståelsen av verdien av biologisk mangfold gjennom forskning og utdanningstiltak. INBio er langt fremme på sitt felt, og i det aktuelle prosjektet vil de dele kunnskapen med sine mellomamerikanske søsterorganisasjoner. Målsettingen er å bruke nettverket og kunnskapen INBio har opparbeidet til en kunnskaps- og teknologioverføring til regionens ledende institusjoner som jobber med biodiversitet, vernede områder, herbarier og andre eksperter. INBios nettverk og kontakter med internasjonale eksperter og institusjoner på området vil spille en viktig rolle. Støtten vil være på 30 millioner over fem år.

Det private universitetet Earth University har spesialisert seg på å utdanne kandidater i bærekraftig jordbruk. De legger spesiell vekt på den økologisk sårbare delen av tropene som utgjøres av regnskog og andre områder med mye nedbør. Prosjektet utdanner profesjonelle agronomer som er svært etterspurt, og som vil kunne drive fram positive forandringer i jordbruk og naturressursforvaltning i Mellom-Amerika. Erfaringen er at agronomene vender tilbake til sine hjemland og hjemkommuner etter utdanningen, og arbeider med bærekraftig jordbruk der. Støtten er på 25 millioner kroner.

Miljø og fattigdom
Mange av verdens fattige er direkte avhengige av naturressursene for å få dekket sine grunnleggende behov. Forurensing av jord, luft og vann vil ramme de fattigste svært hardt. Miljøutfordringene må ses i sammenheng med bekjempelsen av fattigdom. Regjeringen har derfor øremerket 375 millioner kroner over tre år til oppfølging av handlingsplanen fra Johannesburg på områdene vann, energi, helse, landbruk og biologisk mangfold. Miljøprogrammet i Mellom-Amerika på 150 millioner kommer i tillegg til disse øremerkede midlene.

- Siden alle prosjektene i programmet er relevante i forhold til oppfølgingen av handlingsplanen fra Johannesburg håper ambassaden med dette miljøprogrammet å få del av de 375 millionene som regjeringen har øremerket på områdene vann, energi, helse, landbruk og biologisk mangfold, men som til nå kun har gått til prosjekter i Afrika og Asia, sier ambassadør Rolf O. Berg.

Kontaktperson ved den norske ambassaden i Guatemala:

Per Kristian Roer, ambassadesekretær, e-post pkr@norad.no og telefon 502 366 5908.

Les mer:

Miljø og klima