27000 strømmålere til Øst-Timor

Norge har bidratt sterkt til at Øst-Timor i løpet av neste år har til sammen 27 000 strømmålere på plass hos kundene, og dermed til at statsbudsjettet tilføres helt nødvendige inntekter fra strømleveransene. Kundene betaler strømmen på forhånd gjennom et datakort.

For to år siden hadde myndighetene i Øst-Timor i samarbeid med Asiabanken anbudsdokumenter klare for en kontrakt om administrering, vedlikehold og inntekter av elektrisitetssektoren i Øst-Timor. Iverksettingen av kontrakten er imidlertid blitt forsinket. Forsinkelsen kunne få alvorlige konsekvenser for et statsbudsjett som allerede er i underskudd. Inntekter kunne gå tapt. I tillegg kunne manglende kvalifisert personell og dårlig vedlikehold føre til at både eksisterende og nye aggregater ville bryte sammen. Risikoen for at distribusjonsnettet brøt sammen var også stor på grunn av mangel på reservedeler. Krisetiltak var nødvendige.

Norad støtter krisetiltak

I desember 2002 mottok utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson en anmodning om støtte på 1 million amerikanske dollar for å bøte på dette. Norad bidro med 7,5 millioner norske kroner på nyåret 2003. Pengene skulle blant annet gå til 10 000 strømmålere, etablering av en midlertidig ledelse og vedlikehold av elektrisitetssektoren inntil kontrakten med Asiabanken kunne settes i verk.

De 10 000 strømmålerne skal blant annet bidra med inntekter til statsbudsjettet. Inntil disse er på plass blir mye av strømleveransene subsidiert fordi landet mangler et fungerende system for betaling av strømforbruket. Til nå er 7000 av målerne installert, og Øst-Timor kunne notere en inntekt av salget på 300 000 amerikanske dollar i februar i år. Det installeres 100-120 målere per dag.

Stort behov

Behovet for strømmålere har vist seg å være mye større. Nå har myndighetene i Øst-Timor bedt Norge bidra til finansiering og installering av ytterligere 17 000 målere de nærmeste to åra. Det haster å komme i gang, for det tar to til tre måneder å få levert flere målere.

Norad går inn med ytterligere 11,2 millioner kroner i år og 4,5 millioner neste år for å dekke behovet. Dermed vil alle kunder bli inkludert i dette leveranse- og betalingssystemet. Uten en slik investering kunne hele systemet ha brutt sammen fordi kundene vil oppleve det som urettferdig at noen må betale og andre ikke.

Nødvendige inntekter

Fortsatt er betalingen fra kundene ganske lav. Statsministeren i Øst- Timor, Alkatiri, har pekt på at statsbudsjettet er regjeringens største bekymring. De taper for eksempel 12 til 13 millioner amerikanske dollar i året på grunn av manglende systemer for fakturering av strømforbruket. Det datakortet som brukes til strømmålerne kan bidra til å rette på dette. I tillegg er kompetanse og vedlikehold viktig.

Andre bilaterale og multilaterale givere er klare over problemene med elektrisitetsforsyningen i Øst-Timor, men de har ikke maktet å prioritere tiltak på denne sektoren. Inntil kontrakten med Asiabanken settes ut i livet har støtten fra Norad hindret de alvorligste konsekvensene av manglende system. Norge høster lovord for dette, blant andre fra Verdensbanken.