40 sørafrikanske studenter får studiestipend i Norge

De nærmeste to åra vil 40 studenter fra Sør-Afrika få stipend for å komme til norske læresteder for å gjennomføre delstudier på master- eller doktorgradnivå. Avtalen forutsetter at norske universiteter sender minst like mange norske studenter til Sør-Afrika.

En avtale om dette er nå inngått mellom Norad og sørafrikanske myndigheter, sier Norads direktør Tove Strand.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet presenterte avtalen sammen med utdanningsminister Kader Asmal under sitt offisielle besøk i Sør-Afrika i slutten av februar.

3 millioner kroner

Avtalen mellom Norge og Sør-Afrika som nettopp er undertegnet åpner for at 20 studenter kommer til Norge i år, og like mange neste år. Det er bevilget 3 millioner norske kroner til ordningen.

Norad er ansvarlig for gjennomføringen av stipendordningen i samarbeid med ambassaden i Pretoria og det sørafrikanske utdanningsdepartementet. Lærestedene i Sør-Afrika skal plukke ut studentene i samarbeid med læresteder i Norge. Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) skal administrere ordningen.

Underpriviligerte grupper

Samarbeidet om forskning og høyere utdanning mellom Norge og Sør-Afrika har pågått siden apartheidregimets fall. Siden 1994 har det vært et prioritert område i det bilaterale samarbeidet.

Norge støtter omstruktureringen av Sør-Afrikas system for høyere utdanning som en del av demokratiseringsprosessen, og finansierer programmer som bedrer tilgangen på høyere utdanning for underpriviligerte grupper. Siden 2001 har Norad støttet et felles program for forskningssamarbeid mellom norske og sørafrikanske forskere.

Norske studenter til Sør-Afrika

En rekke universiteter og høyskoler i Norge har allerede inngått avtaler om samarbeid med tilsvarende læresteder i Sør-Afrika. Stipendene vil gå til studenter ved sørafrikanske universiteter som allerede har etablert et samarbeid med norske læresteder.

Sør-Afrika er attraktivt for norske studenter fordi lærestedene holder et høyt faglig nivå og tilbyr engelskspråklig undervisning i gode fasiliteter. Andre fristelser er landets geografiske beliggenhet, spennende historie, mangfoldig kultur, politikk og internasjonale rolle. De norske studentene finansierer sine studier på vanlig måte gjennom Statens lånekasse.

- Den stipendordningen som nå settes ut i livet vil føre til en økt utveksling av studenter på master- og doktorgradnivå fra Sør-Afrika til Norge. Det ventes også at dette vil ha en positiv effekt på norske studenters interesse for å ta deler av studiet i Sør-Afrika, men fremfor alt vil de sørafrikanske studentene kunne gi viktige impulser til de norske lærestedene, sier Tove Strand.