5000 jenter kjønnslemlestes hver dag

Fredag 6. februar er den Internasjonale Kjønnslemlestelsens dag. Det er antatt at 5000 jenter utsettes for slik lemlestelse hver eneste dag. Norad trapper nå opp kampen mot dette betydelige problemet. 20 millioner kroner skal brukes innen 2005.

Fredag 6. februar er den Internasjonale Kjønnslemlestelsens dag. Det er antatt at 5000 jenter utsettes for slik lemlestelse hver eneste dag. Norad trapper nå opp kampen mot dette betydelige problemet. 20 millioner kroner skal brukes innen 2005.

Kamp for likestilling

Direktør Tove Strand i Norad vil orientere de frivillige organisasjonene om Norads arbeid på dette området på selve dagen. Hun og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har uttalt at:

"Kjønnslemlestelse er en grov krenkelse av barns og kvinners grunnleggende menneskerettigheter. Skikken er et bestialsk uttrykk for den sosiale urettferdighet og undertrykking mange jenter og kvinner lever under i samfunn der skikken forekommer. Kampen mot kjønnslemlestelse er en kamp for likestilling mellom kjønnene, for likhet, verdighet, integritet og jenters og kvinners rett til å utøve kontroll over egne liv."

Handlingsplan settes i verk
Norads arbeid med kjønnslemlestelse av jenter er en oppfølging av Regjeringens handlingsplan som ble lansert i juni 2003. Av planen går det fram at anslagsvis to millioner jenter årlig er ofre for dette brutale overgrepet og de smerter, traumer og fysiske og psykoseksuelle skader som det fører med seg.

Det er anslått at mellom 100 og 130 millioner jenter og kvinner i dag lever med følgene. Ved siden av kortsiktige skader kan de langsiktige konsekvensene være cyster, arrdannelser, skader på urinrør, urinveisinfeksjoner, vansker med menstruasjon, smerter ved samleie og psykoseksuelle problemer.

Øke støtte og kompetanse
Handlingsplanen mot kjønnslemlestelse av kvinner er utarbeidet av Norad i nært samarbeid med norske frivillige organisasjoner og aktuelle ambassader. Handlingsplanen legger opp til å øke støtten og kompetansen blant aktører som arbeider i land der kjønnslemlestelse er en utbredt praksis.

Mange begrunnelser
De fleste overgrepene skjer i afrikanske land, men også andre steder kan det forekomme. Det finnes et utall begrunnelser for kjønnslemlestelse og mange tolkninger av skikkens opphav. Noen eksempler på begrunnelser er økt kvinnelighet, skjønnhet, rituell renhet og økt fruktbarhet. Andre forklaringer handler om å beskytte unge jenter mot deres egen "ukontrollerbare" seksualitet og om behov for seksuell kontroll av kvinner.

Etiopia pilotland
Etiopia er utpekt som pilotland i år. Erfaringene med arbeidet der vil danne grunnlaget for økt innsats også i land som Eritrea, Uganda, Tanzania, Sudan, Mali og Nigeria. Tiltak vil settes i verk gjennom frivillige organisasjoner, FN-organisasjoner og gjennom bilateralt utviklingssamarbeid.

Det langsiktige målet med årets oppstart i Etiopia er å få landets myndigheter og innbyggere til å ta avstand fra tradisjonen med kjønnslemlestelse av kvinner. Dette bør vises gjennom dokumentert reduksjon av antallet kvinner som utsettes for overgrepet. I løpet av året forventes det at satsingen vil gi kunnskaps- og kompetanseheving blant norske og etiopiske organisasjoner, slik at disse også stryker sin innsats.

For å sikre kunnskaps- og kompetanseheving blant frivillige aktører er Norad i dialog med den internasjonale kompetanseorganisasjonen Rainbo. Rainbo skal skreddersy et program for frivillige aktører i Etiopia.

Les mer:
Plan for Regjeringens internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter
OK - det nasjonale prosjektet for oppfølging av Regjeringens handlingsplan