Bok-avtale med Nicaragua: Viktig kulturell nyskapning

-Dette er den viktigste kulturelle nyskapingen som finnes i Nicaragua. Det sier Nicaraguas store poet Ernesto Cardenal om samarbeidet mellom forfattere i Nicaragua og Norge pluss Norad. Han var også den første kulturminister i Nicaragua. Cardenal er en av de sentrale deltakerne på den internasjonale kongressen organisasjonen PEN arrangerer i Tromsø i disse dager.

Ideen til et slikt samarbeid oppsto i 1993 da Den Norske Forfatterforening fylte 100 år, forteller forlegger og forfatter Halvdan Freihow som er rådgiver i prosjektet.

- På den tida var det ikke mulig å publisere bøker i Nicaragua, så i 1994 vi gikk inn i et samarbeidsprosjekt med The Nicaraguan Writer's Center (CNE) som var stiftet fire år tidligere. Det ga støtet til et av de mest vellykkede samarbeidsprosjekter jeg har vært borte i.

Prosjektansvarlige fra norsk side, forfatteren Kirsti Blom, opplyser at Norad gikk inn med USD 80 000 i året. I tillegg har CNE et fond som har gjort det mulig å gi ut flere titler enn de har planlagt på forhånd. Avtalen setter et minimum på 8 bøker i året.

Andre nøkkelpersoner i prosjektet som også er på besøk i Norge er visepresident i den nicaraguanske forfatterforening Blanca Castellon, nicaraguansk prosjektleder Luz Marina Acosta og forfatter og kulturredaktør Luis Rocha.

106 titler

Det hele begynte som et ett årlig prosjekt, men partnerne i samarbeidet kan nå se tilbake på 10 år der 106 skjønnlitterære titler har funnet veien til lesere, bokhandlere, biblioteker og skoler. Hver bok trykkes i 1000 til 2000 eksemplarer. For å spare penger setter staben bøkene selv. De jobber kontinuerlig med distribusjonsapparatet.

Den smule forlagsvirksomhet som ellers finnes i landet publiserer stort sett faglitteratur og lærebøker, slik at uten dette samarbeidet ville Nicaraguas mange poeter og skjønnlitterære forfattere hatt problemer med å få gitt ut bøkene sine. De kaller CNE for en fødselshjelper. Freihow mener landet er ett av de mest "litterære" i verden.

Kvalitetsprøve

En forfatter skal bestå kvalitetsprøven for å få ut en bok gjennom CNE. To ganger i året møtes en "lesernes komite" og går gjennom om lag femti manusskripter som er kommet inn. I fjor var målet å gi ut 16 bøker, men det ble 21. Det er bare de beste som slipper gjennom. Representantee fra CNE er glade for at antall kvinnelige forfattere som nå får antatt sine bøker har økt fra 10 prosent av alle publikasjoner i starten til vel 20 prosent nå.

CNE driver aktiv markedsføring av sine produkter i aviser og fjernsyn.

Som ett nytt tiltak planlegger CNE nå å tilby et "mini-bibliotek med nasjonale klassikere" for å stryke interessen for litteratur, kulturarven og den kulturelle identiteten i Nicaragua.

På Smuget

Med Ernesto Cardenal i spissen kommer flere av forfatterne på et arrangement på Smuget tordag (9 september) kveld.