Fokus på små givere i finansiering av vann

Tusenårsmålene for vannsektoren (vannressursforvaltning, vannforsyning og sanitære systemer) er å utvikle nasjonale planer for vannforvaltning innen utgangen av 2005 og å halvere antallet personer som ikkje har tilgang til sikker vannforsyning og sanitær innen utgangen av 2015.

Utvikling av strategier for å nå disse målene har vært høyt oppe på den internasjonale agendaen i 2003. Flere temaer er adressert i en rekke internasjonale rapporter.

Sentrale temaer har vært: Fordeling av roller mellom internasjonale, nasjonale og lokale aktører i privat, offentlig og frivillig sektor. Fordeling av innsats mellom kanaler for samarbeid, slik som bilateralt samarbeid, multilaterale finansieringsinstitusjoner, FN, GEF og frivillige organisasjoner. Fordeling av midler mellom instrumenter som gaver, lån, kreditter og garantier.

Fokus på finansiering fra små givere

Norads avdeling for miljø og næringsutvikling arrangerte 29. mars et seminar for nordiske giverorganisasjoner med tittelen "How small donors can best contribute to financing, reforming and developing the water sector through bilateral and multilateral channels".

I løpet av seminaret ble utfordringene i rapportene fra bidragsyterne diskutert, med særlig vekt på videre nordisk satsing på vannsektoren.

Tre hovedmomenter fra møtet

1. Et moment som ble drøftet i den forbindelse var hvilke komparative fortrinn de nordiske landene har som donorer på vannområdet og hvordan dette kan utnyttes til beste for Norges samarbeidsland. Gode forvaltningsmodeller som sikrer kostnadsdekning og kombinasjonen av offentlige og private aktører var et moment som kom fram i den forbindelse.

2. Et annet moment var behovet for å sikre at Tusenårsmålene for vann blir ivaretatt under utforming og implementering av strategier for fattigdomsreduksjon (PRSP) i mottakerlandene.

3. Et tredje moment var hvordan nordiske land kan bidra til at vannsektoren sikres nødvendig økt finansiering for å nå Tusenårsmålene, og hvilke kanaler som best kan brukes for å finansiere forskjellige tiltak.

Det ligger store utfordringer i nå Tusenårsmålene for vannsektoren, i forhold til både finansiering og til gode prosjekter med nasjonalt og lokalt eierskap. Vi håper at dette seminaret kan gi starten for en sterkere og enda mer koordinert innsats blant de nordiske landene for å sikre vannforsyning, sanitære systemer og undervisning i hygiene for de fattigste i våre samarbeidsland, sier Henrik F. Mathiesen i avdeling for miljø og næringsutvikling i Norad.

På seminaret deltok 28 representanter fra andre nordiske givere som DANIDA, FINIDA, SIDA og Kirkens Nødhjelp, Miljøverndepartementet og norske konsulentselskaper.

Sentrale bidragsytere var:

  • Jim Winpenny, konsulent og forfatter av rapporten "Financing water for all", publisert av The Global Water Partnership og World Water Council i anledning av World Water Forum 2003.

  • Dominic Waughray, konsulent og forfatter av rapporten "EU Water Initiative - Financial issues", publisert av DFID og EU-kommisjonen i 2003 som oppfølging av EUs Water initiative fra Johannesburg-konferansen om bærekraftig utvikling i 2002.
  • Leiv Lunde, konsulent ved ECON (tidligere statsekretær) og forfatter av rapporten "Financing water and sanitation - lessons from recent international reports", skrevet for Norad.
  • Cliff Wang, konsulent ved HESO, fasiliterte seminaret.

Veien videre

 

Tirsdag 30. mars var representanter fra giverorganisasjonene i Norge, Danmark og Sverige samlet i et arbeidsmøte. I etterkant av seminaret vil det bli utarbeidet et notat med forslag til oppfølging av anbefalingene om fremtidig finansiering av utvikling av vann- og sanitærsektoren som kan benyttes inn mot politisk ledelse i de nordiske landene. Forhåpentligvis vil dette kunne føre til mer satsing på vann og sanitær som bidrag til nå Tusenårsmålene.


Les mer om Norads arbeid:
Miljø