Fredsprosjekter styrker det sivile samfunn i Guatemala

For å skape grunnlag for fred og godt styresett i Guatemala har Norad støttet flere prosjekter som ulike organisasjoner har gjennomført i det sivile samfunn de siste åra. Nå går programmet for det sivile samfunn inn i en ny fase. Mandag 9. februar undertegnet UNDP og representanter fra Norge og Sverige ni nye avtaler.

Stor interesse
Den nye fasen skal gå ut 2006. Det er ventet at mellom 20 til 25 organisasjoner knyttet til det sivile samfunn vil få støtte. Interessen er stor. I forrige runde var det 297 søkere. Prosjektene som får støtte skal være en oppfølging av fredsinitiativ med fokus på gjenoppbygging av samfunnet, menneskerettigheter og rettferdig lovgivning. Koordinator for programmet Participation of Sivil Society (PASOC) er Hans Buvollen fra UNDP.

I første fase ble det gjennomført 137 prosjekter. Resultatene ble vurdert som så vellykket at UNDP vil bruke en liknende modell i andre land som skal gjenoppbygges etter en krig eller konflikt. FN-organisasjoner, givere og organisasjoner som har vært med i programmet skal nå gjennomgå resultater og erfaringer.

Krigsofre og vold
Avtalen fra februar gir grønt lys for ni organisasjoner og deres nye prosjekter. De får 1,75 millioner dollar i støtte. Støtten kommer fra Norge og Sverige.

Noen av prosjektene følger opp anbefalingene fra Commision on Historical Clarification - eller den såkalte Truth Commission. Organisasjonen Instrancia Multi Institucional por la Paz y Concordia har for eksempel opprettet et fond som gir kompensasjon til krigsofre. 300 lokale komiteer er opprettet rundt i landet for å forvalte fondet.

En annen organisasjon - Rabinal Reconciliation Program - har prosjekter som retter seg mot ofre etter massakre, mennesker som trenger hjelp med sin mentale helse og tiltak mot en voldelig kultur.

Flere organisasjoner ser på årsaken til vold og setter i gang utdanningsprosjekter for å gjøre noe med dette. En gruppe gateartister - Colectivo Aritstico Caja Ludica - har aktiviteter i spesielt voldsutsatte bydeler i Guatemala City. Medlemmene av gruppa er tidligere kriminelle og stoffmisbrukere. De vil "ta gata tilbake" gjennom glede, kreativitet og positiv energi.

Korrupsjon
Prosjektene retter seg også mot rettssystemet og korrupsjon. Fondation Myrna Mack har navn etter en kjent antropolog og arbeider for å effektivisere rettsystemet, øke den faglige standarden og for konstitusjonelle garantier. De vil opprette en kommisjon som skal se nærmere på illegale sikkerhetsstrukturer i samfunnet. Organisasjoner tar også opp korrupsjon i rettssystemet.

To organisasjoner skal også gjennomgå bruken av midler til militære formål i statsbudsjettet. Andelen som har gått til militære har ligget svært høyt.