Kvinners innflytelse i palestinske reformer

Rapporten ”Women’s influence on the Palestinian processes of reform, legislation, and negotiations with Israel: A status report July 2003” representerer ferdigstillelsen av et prosjekt om kvinners status i palestinsk lovgivning. Rapporten er en del av Norads rammeavtale med Senter for Menneskerettigheter (SMR) ved Universitetet i Oslo.

Studien ble underveis utvidet fra kun å dreie seg om den palestinske familielovgivningen, til også å omfatte den palestinske kvinnebevegelsens eventuelle innflytelse i den pågående reformprosessen. Rapporten setter disse temaene inn i rammen av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

Nedenfor følger en lett omskrevet oversettelse av rapportens sammendrag:

FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 anerkjenner behovet for å involvere kvinner på alle beslutningsnivåer i konflikt- og postkonfliktområder. Tradisjonelle patriarkalske normer bidrar imidlertid til å ekskludere palestinske kvinner fra viktige politiske prosesser.

Drivkraft i arbeid for demokrati

Den palestinske kvinnebevegelsen er en drivkraft i arbeidet for demokrati. Dette fordi kvinnene mener deres største mulighet for å oppnå likestilling vil være i et demokratisk Palestina, der menneskerettighetsprinsipper og lovverk respekteres.

Til tross for deres strategiske, utrettelige og systematiske arbeid for å forbedre kvinners status i samfunnet og lovverket, er imidlertid kvinnebevegelsen fremdeles sårbar for angrep. Nasjonalisme og myten om nasjonal enhet bidrar, sammen med kvinners tradisjonelt underordnete stilling innenfor Islam, til skammen som kan bli tillagt kvinner anklaget for å være mer interesserte i kvinners enn i nasjonale rettigheter.

Som denne rapporten viser, søker den palestinske kvinnebevegelsen innflytelse på alle samfunnsnivåer. Til tross for dette gjør tradisjonelle strukturer og sosiale normer det ennå mulig å ekskludere kvinner fra sentrale politiske fora.

Les hele rapporten her:
Women's influence on the Palestinian processes of reform, legislation and negotiation with Israel