Nederland og Norge støtter landbrukssektoren i Zambia

Norge og Nederland signerte denne uken en avtale for samarbeid om felles finansiering til landbrukssektoren i Zambia. Samarbeidet skal gi en mer koordinert og effektiv støtte til landbrukssektoren.

Samarbeidet skal gi en mer koordinert og effektiv støtte til landbrukssektoren.

Effektivisering i samarbeidet

Den nederlandske ambassaden i Lusaka vil ha det daglige ansvaret for å forvalte midlene. For Norge vil denne avtalen bidra til en arbeidsmessig rasjonaliseringsgevinst. For Nederland vil programmet bety et større og mer langsiktig engasjement innen landbrukssektoren og for Zambia vil det ikke minst bety en forenkling av rutiner knyttet til forvaltning av gavemidler.

Steg i riktig retning

Avtalen er et steg i riktig retning for å harmonisere arbeidsprosesser og utvikle mer effektive mekanismer for landbruksstøtten i Zambia. Program som trolig blir delfinanisert under denne avtalen er de som retter seg mot kommersiell og privat landbruksutvikling. Dette inkluderer også tilhørende utdanning, trening, forskning og teknologisk utvikling.

Et spesielt fokus blir rettet mot aktiviteter og programmer som bidrar til utvikling av landbruket som en sektor i økonomisk vekst.

Harmonisering mellom givere og mottaker

Norge vil de neste fem årene bidra med opptil 70 millioner kroner i landbrukssektoren, og Nederland vil bidra med en tilsvarende sum. Avtalen er i tråd med det såkalte HIP-initiativet (Harmonization in Practice) der de fleste av de toneangivende giverne har etablert et nært samarbeid seg imellom og med myndighetene i Zambia. Dette harmoniseringsarbeidet startet i 2003, da syv givere gikk inn for bedre koordinering, harmonisering av prosedyrer og for tettere samarbeid.

Programmet som norske og nederlandske representanter har forberedt, er et av de første praktiske programmene som har kommet i stand etter HIP-initiativet.

Mye felles

Både Norge og Nederland har i en årrekke gitt støtte til landbrukssektoren i Zambia og i flere tilfeller har begge land vært aktive bidragsytere til samme institusjoner og programmer. Begge land er også med i Utstein-samarbeidet.

Ambassadenes pressemelding:
Press statement

(Publisert: 26. februar 2004)