Norad omorganiseres

Fra 16. februar omorganiseres Norad som et resultat av den nye ansvarsfordelingen mellom Utenriksdepartementet, Norad og ambassadene. Forvaltningen av stat-til-stat bistanden flyttes til departementet og ambassadene, mens Norad skal være bistandsforvaltningens fagbase og sørge for kvalitetssikring og evaluering av utviklingssamarbeidet. Forvaltningen av støtte gjennom norske og internasjonale partnere forblir i Norad.

- Ambisjonen er at fagetaten Norad skal være Norges nytenkende fagmiljø i kampen mot fattigdom, og vi skal være i internasjonal front på utvalgte områder. Norad skal utvikle og levere uavhengig faglig kompetanse, og aktivt bidra til faglige diskusjoner med stor takhøyde, både internt og eksternt, sier Norads direktør Tove Strand.

Hovedgrepet i omorganiserinegn er å plassere ansvaret for både tilskuddforvaltning og faglig rådgiving i flere avdelinger. Dette skal bidra til å beholde bakkekontakten i det faglige arbeidet. Samtidig øker mulighetene til bedre faglig forankring av bistanden gjennom norske og internasjonale partnere.

Avdelinger:

Miljø og næringsutvikling
Avdelingen får ansvaret for rådgiving knyttet til sektorreformer, lovverk, institusjoner og kapasitetsbygging, altså de grunnleggende forutsetninger for å utvikle en sektor og tilrettelegge for utvikling av næringsvirksomhet og økonomisk vekst. Norge har viktige erfaringer innen bærekraftig ressursforvaltning og miljøhensyn, ivaretakelse av fellesskapets interesser og fordeling, arbeidsmiljø og sikkerhet. Dette er særlig tilfelle innen energi (vannkraft og petroleumssektoren), fiskeri og vann samt miljø med vekt på miljøkonsekvenser innenfor de ovenfor nevnte satsingsområdene. Norad vil derfor i samarbeid med eksterne partnere særlig prioritere høy kompetanse på disse områdene, foruten innsats for å følge opp ny sektorstrategi for landbruk.

Avdelingen skal forvalte søknadsbaserte næringslivsordninger (ubundet blandet kreditt, forundersøkelser, kompetanse og institusjonsutvikling) og støtten til IUCN, WWF-Norge, Tørrlandskoordineringsgruppen, Utviklingsfondet, ForUM for utvikling og miljø, Selskapet for Norges Vel og NHO.

Rettigheter, endringsaktører og sivilt samfunn
Avdelingen får ansvaret for rådgiving om implementering av politikk, konvensjoner, resolusjoner og samspillet mellom sivilt samfunn, stat og næringsliv. Avdelingen skal også gi råd om utsatte gruppers rettigheter, bistand som virkemiddel i freds- og forsoningsprosesser, kulturspørsmål, media, politiske partier, multinasjonale organisasjoner og bevisste valg av samarbeidspartnere.

De aktuelle ordningene og organisasjonene som avdelingen får ansvaret for, er blant annet kultur-, media- og informasjonsstøtte, IMR, PANOS, IPS, IWGIA, WWB, Afghanistankomiteen, Care Norge, CARITAS, FORUT, Namibiaforeningen, Norges Idrettsforbund, Flyktningerådet, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Plan Norge, Redd barna, Regnskogsfondet, FOKUS, Strømmestiftelsen og solidaritetsorganisasjonene.

Sosial utvikling
Avdelingen får ansvaret for rådgiving knyttet til oppfølging av arbeidet med tusenårsmålene og sektorprogrammer for utdanning, helse og hiv/aids. Avdelingen får også ansvaret for forskningssamarbeid, forskningsbistand, stipendprogram og opplæring og IKT og utvikling.

Avdelingen skal ha ansvar for forvaltning støtten til FAWE, ICAE, IPPF, IUATLD, Bistandsnemda, ATLAS-alliansen, Blindeforbundet, SAIH, Leger uten grenser, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet.

Styresett og samfunnsøkonomi
Avdelingen får ansvaret for rådgiving knyttet til korrupsjonsbekjempelse, desentraliseringsreformer og offentlig finansforvaltning. Innen styresett og offentlig forvaltning vil faglig fokus være knyttet til nasjonale reformprosesser og programmer. Det blir spesielt viktig å analysere og forstå forutsetningene for reformgjennomføring, både politisk, økonomisk og sosialt. Metodeutvikling og måling av kvaliteten på styresett vil være nøkkelkompetanse i denne sammenhengen. Det vil også være behov for å kunne gi råd og innspill til policy dialogen rundt reformprosessene. Innen samfunnsøkonomi vil faglig fokus være knyttet til offentlig finansforvaltning og budsjettstøtte samt arbeid med fattigdomsstrategier.

Avdelingen skal forvalte støtten til TI, INTOSAI, IDEA, IDLI, Kirkens Nødhjelp og LO.

Metode og resultatoppfølging
Kvalitetssikringsarbeidet skal styrkes i hele bistandsapparatet. Selv om kvalitetssikring er et linjeansvar, skal avdelingen ha et særlig ansvar for å være en støttefunksjon i forbindelse med økt delegering og desentralisering til utestasjonene. Avdelingen skal tilby råd knyttet til utvikling og forbedring av arbeids- og samarbeidsmåter, systemer, regler og rutiner for kvalitetssikring. Avdelingen får også et overordnet ansvar for å utvikle verktøy før å vurdere, dokumentere og formidle resultater.

Ut fra den viktige funksjon avtalene har som styrings- og kvalitetssikrings verktøy i bistandsarbeidet, er Norads juridiske fagbase plassert i denne avdelingen. Også etatens statistikkarbeidet skal forankres i avdelingen.

Evaluering
Som følge av evalueringsfunksjonens egenart og kravet til omforente internasjonale standarder, organiseres evalueringsfunksjonen i en egen avdeling. Avdelingen vil ha ansvar for at konklusjonene fra egne og andres evalueringer systematiseres slik at bistandsforvaltningen kan nyttiggjøre seg erfaringer om hva som driver fram utvikling. Samarbeidet innen DACs evalueringsnettverk, med de internasjonale og multilaterale organisasjoner evalueringsenheter og Verdensbankens evalueringsavdeling vil være viktig i denne sammenheng.

Evalueringsavdelingen vil også delta i og bidra aktiv i internasjonale flergiverevalueringer. Arbeidet med å systematisere konklusjoner fra evalueringene og sikre at disse tilbakeføres til politikkarbeidet og forvaltningsenhetene er også en viktig oppgave. Koblinger til forskningsinstitusjonene vil være viktig også i denne sammenheng. Arbeidet med å tilbakeføre læring fra evalueringene til relevante enheter i UD og Norad og til eksterne miljøer nasjonalt og internasjonalt skal skje i et samspill med andre avdelinger.

Personal og administrasjon
Avdelingen skal gi god intern støtte- og service til etatens øvrige avdelinger. En like viktig funksjon blir det å være ressursbase for utvikling av Norads organisasjon. Avdelingen skal opprette en desk som skal besvare alle henvendelser (brev, e-post, telefon), der arkiv eller sentralbord ikke umiddelbart kan identifisere aktuell instans i Norad.

Informasjon
Alle avdelinger har et linjeansvar for å produsere og bidra til formidling av informasjon fra sine respektive ansvarsområder. Informasjonsavdelingen skal rendyrke informasjonsarbeid knyttet til direktoratets virksomhet. Kjerneområder blir debatt, intern informasjon og publisering. Bistandsaktuelts redaksjon skal være i denne avdelingen.

Stat-til-stat samarbeid
Inntil første april i år skal Norad også ha en avdeling for stat-til-stat samarbeid.