Nye retningslinjer for urfolkstøtte

De nye retningslinjene for norsk støtte til urfolk er nå ferdigstilt. De legger opp til et økt fokus på urfolk i utviklingssamarbeidet og en ytterligere styrking av rettighetsperspektivet i den norske støtten.

De nye retningslinjene for norsk støtte til urfolk er nå ferdigstilt. De legger opp til et økt fokus på urfolk i utviklingssamarbeidet og en ytterligere styrking av rettighetsperspektivet i den norske støtten.

- Retningslinjene skal sikre en klar sammenheng mellom det normative arbeidet på urfolksområdet og det praktiske urfolkssamarbeidet, sier rådgiver Turid Arnegaard i Norad. Hun leder en temagruppe som skal koordinere den norske innsatsen, både Norad og Utenriksdepartementet deltar i gruppen.

Med de nye retningslinjene ønsker Norge en helhetlig tilnærming innenfor urfolkssamarbeidet og en økt og samlet fokus.

- Norsk støtte til urfolk skal bidra til å styrke urfolkenes rett og mulighet til å forme sin egen framtid. En viktig komponent i den norske urfolksinnsatsen er å bidra til å styrke urfolks egenorganisering ved bl.a. å vektlegge kapasitetstrening på ulike områder, sier Turid Arnegaard.

Den norske innsatsen for urfolk i Latin-Amerika vil også framover bli videreført samtidig som retningslinjene legger opp til en styrking av innsatsen overfor urfolk i Afrika og Asia. Turid Arnegaard forteller at politiske rammebetingelser har vanskeliggjort arbeidet med urfolk i Afrika og Asia.

Med de nye retningslinjene framgår det også at Norge vil øke fokus på urfolks rettigheter også i stat-til-stat samarbeidet. Norge som giver bør være en pådriver for at urfolk inkluderes og tas hensyn til i utarbeidelse og oppfølging av nasjonale utviklingsstrategier.

Det finnes om lag 300 millioner urfolk i verden i dag. De lever i 70 ulike land under svært ulike rammebetingelser og levekår. Samlet sett er urfolk i stor grad utsatt for menneskerettighetsbrudd. Samtidig er de ofte de fattigste av de fattigste i sine respektive land.

Norsk støtte til utviklingstiltak blant urfolk var i 2003 på om lag 250 millioner kroner. Dette gjelder støtte via norske, samiske og internasjonale organisasjoner, via norske ambassader og Norads direktestøtte til urfolk.

Se retningslinjene:
Norsk innsats for å styrke arbeidet med urfolk i utviklingssamarbeidet. En rettighetsbasert tilnærming.