Skattereformer mot korrupsjon

Norad arrangerte et miniseminar 19. mai om skatt og skattereformer i lys av makroøkonomiske problemstillinger og styresettspørsmål basert på erfaringer fra Afrika. - Norge bidrar innen skatteområdet på flere måter, men kan kanskje påta seg en enda mer aktiv rolle i giverdialogen, sier Marit M. Strand, rådgiver i Norads avdeling for styresett og samfunnsøkonom, gruppe for offentlig finansforvaltningi.

Bedre skattesystemer

Skattereformene har forbedret skattesystemene i mange land i Afrika sør for Sahara og det har vært gjort framskritt i forhold til bekjempelsen av korrupsjon.

Likevel har ikke skatteinntektene økt så mye som man håpet i mange land og det er fortsatt et langt stykke fram til bistandsuavhengighet for mange land i Afrika sør for Sahara.

Må følges opp videre

Skattereformer er ikke engangstiltak og må følges opp videre. Det viser seg at systemene ofte raskt uthules etter en reform med nye unntak og ny skattetilpasset atferd. I noen tilfeller tar også nivået på korrupsjonen seg opp igjen etter en nedgang rett etter reformene.

Norge bør delta mer aktivt

- Norge bidrar innen skatteområdet på flere måter, men kan kanskje påta seg en enda mer aktiv rolle i giverdialogen, sier Marit M. Strand, rådgiver i gruppe for offentlig finansforvaltning i Norad.

I dag har det norske Finansdepartementet et institusjonssamarbeid med finansdepartementet i Tanzania og har også deltatt i rådgivning om skattesystemer i blant annet Øst-Timor. I andre land bidrar Norge med norske erfaringer innen naturressursbeskatning og forvaltning, særlig olje og gass og vannkraft.

Skatteforskningsprogrammet ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i samarbeid med andre institutter er et eksempel på norske bidrag til forskning. Bidragene til skattestudiene ved Inter- American Development Bank (IDB) for flere land i Latin-Amerika er et annet forskningsbidrag.

Les mer:
Oppsummering av diskusjonen og presentasjoner på seminaret

Presentation on Taxation and Economic Governance (PowerPoint)

Bakgrunnsnotater:
Autonomy, Incentives and Patronage. A Study of Corruption in the Tanzania and Uganda Revenue Authorities. (pdf-format)

Tax Policy for Developing Countries

Skatt i utviklingsland (PowerPoint)