Vinner-Linn i Afrika

Det var Linn Meland (14) som vant Norads store konkurranse under Norway Cup i fjor. Premien var en reise til Tanzania, og Linn var ikke snauere enn at hun tok med seg hele ”storfamilien” sin på turen. Det ble en reise hun ikke kommer til å glemme så lett.

Linn og søstrene Sigrunn (17), Mariann (22) og Torunn (24), Torunns mann Harald og deres datter Marta (3), og søstrenes foreldre Egil og Bjørg Haukanes Meland er på besøk på MEHAYO, et senter for psykisk utviklingshemmede ungdommer i Morogoro. En liten gjeng står og tar imot dem når de kommer, og deler raust og smilende ut klemmer til gjestene fra Norge.

- Psykisk utviklingshemmede blir fortsatt gjemt bort mange steder i Tanzania, forteller familiens reiseguide på turen, Mette Winther fra Norad.

Lærerne vet ikke helt hva de skal gjøre med dem, foreldrene skammer seg ofte over dem, stenger dem inne og lar dem være sist i matkøen. Samfunnet har ingen tilbud til dem, og gir dem ingen rettigheter. For fattige familier og et fattig samfunn er de egentlig mest til bry. FNs barnekonvensjon om at alle barn har rett til for eksempel et hjem, mat og utdanning blir lett bare fine ord her.

Kvinnelig ildsjel

Men både myndigheter og frivillige organisasjoner er klar over problemet, og i Morogoro har en kvinnelig ildsjel satt i gang dette skoletilbudet for ca 30 psykisk utviklingshemmede ungdommer. Egentlig er Mama Linda lærer, og etter et kurs om psykisk utviklingshemmede følte hun at disse ungene var hennes oppgave.

I perioder må hun jobbe med friske barn på skolen sin, eller ta "guttene sine" med dit. Men rektor har gitt henne lov til å drive prosjektet sitt også i skoletida - hvis hun bare dukker opp og gjør "vanlig" arbeid når skoleinspektørene kommer.

- Jeg tror ikke noe på å jobbe så hardt for å lære disse ungdommene å lese og skrive. Det er mye viktigere at de lærer praktisk arbeid, så de kan være til nytte for familiene sine, sier Mama Linda. Derfor lærer hun dem å dyrke jorda, å hente vann og vaske opp og vaske tøy og vaske seg selv, hun lærer dem å lage papir

Eget senter

Mama Linda viser Linn og familien hennes rundt på senteret hun har bygget opp med støtte fra en finsk humanitær organisasjon: Verksteder, kjøkken, kontor, en kjøkkenhage. Litt lenger unna ligger jordbruksland der "guttene hennes" kan produsere nok mat til senteret hvis det bare kommer nok regn. I fjor var det for tørt, derfor må de kjøpe ris i år.

Delvis for penger Linda tar av sin sparsommelige lærerlønn, eller som andre venner av MEHAYO gir.og å lage postkort, å bake brød og koke ris.

- Jeg har to mål med dette prosjektet: Jeg vil at det skal være økonomisk selvgående, uten behov for donorstøtte til driften. Dessuten drømmer jeg om at MEHAYO blir anerkjent som en pilotskole som kan være mønster for andre skoler for psykisk utviklingshemmede, forklarer Linda til Linn og familien hennes.

Samarbeider

Mette Winther forteller at MEHAYO og Høgskolen i Akershus samarbeider, og studenter fra Norge har ofte et studieopphold her.

Linda vil at det "guttene hennes" produserer av korn og grønnsaker, papir, postkort og andre husflidsprodukter skal gi nok mat og inntekter til at de blir uavhengige av donorer. Prosjektstøtte tar hun gjerne imot, kursing av guttene eller den lille staben av frivillige, ulønnede idealister, penger til bygninger og andre investeringer. Men driften vil hun helst at de klarer selv.

Linn og familien hennes kjøper håndlagde postkort og takker Linda for omvisningen. De skal videre på sin store reise i Tanzania, men har hatt en tankevekkende stopp på vei mellom hvite strender på Zanzibar og løver i Mikumi nasjonalpark.