Blair-kommisjonen: Mer støtte til afrikanske medier

Internasjonale medieorganisasjoner har lenge jobbet for anerkjennelse av medienes sentrale rolle i arbeidet for demokrati, godt styresett og menneskerettigheter, og mot fattigdom og korrupsjon. Tony Blairs Afrika-kommisjon inviterte det internasjonale mediemiljøet til å komme med forslag. Resultatet er at kommisjonsrapporten foreslår opprettelsen av en afrikansk utviklings- og finansieringsfasilitet for media.

Da Afrika-kommisjonens rapport ble livlig diskutert på en stor internasjonal konferanse i London like før påske, la ikke styrelederen i BBC, Michael Grade, skjul på sin begeistring over forslaget som skal bidra til å styrke og utvikle frie og uavhengige medier i Afrika. Han mente media kan spille en betydelig rolle i utviklingen av godt styresett, og at uavhengige medier er et helt nødvendig virkemiddel i kampen mot korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

Grade benyttet også anledningen til å minne vestlige medier om at elendighetsbildet fra Afrika ikke er det eneste bildet. Året gjennom skal BBC produsere en rekke programmer fra Afrika - både på fjernsyn, i radio og på nettet. De skal fokusere på afrikanske mennesker og kultur gjennom film, drama, musikk og andre virkemidler. - Vi ønsker å gi et bilde av Afrika som mangfoldig og dynamisk, sa Grade.

Vekstbransje

Kommisjonsrapporten forteller at mediebedrifter er en vekstbransje i Afrika som andre steder i verden for tida. Mali har for eksempel nå 30 privateide aviser, 147 uavhengige lokale radiostasjoner, 7 statseide radiokanaler og en fjernsynskanal. For 20 år siden hadde Uganda ti lokalradio-stasjoner. Nå har de 300. Veksten i tilgjengelighet og mangfold er gledelig, men det er også forbundet med noen problemer. Mange journalister har alt for lite utdanning og den faglige standarden kan være dårlig. Fortsatt eier regjeringene de fleste medier i Afrika.

Kommisjonen mener AU/NEPAD skal oppmuntre afrikanske regjeringer til å få vekk gjeldende restreksjoner på mediene og stimulere til investeringer i infrastruktur, lovgiving og andre tiltak som gir mangfold. Mediene oppfordres til å styrke forholdet til det sivile samfunn.

Finansieringsordning

Det hele ender opp i en anbefaling: Uavhengige medieinstitusjoner, allmennkringkastingen, det sivile samfunn og den private sektor skal - med støtte fra regjeringer - få i stand et konsortium av partnere i og utenfor Afrika som kan reise fond og ekspertise for å utvikle en "African media development facility".

Konsortiumet skal samarbeide med regjeringer, uavhengige institusjoner og det sivile samfunn for å få til langsiktig støtte som kan styrke medienes kapasitet og andre tiltak. Kommisjonen mener at den tida er forbi da mediestøtte er noe som kommer "i tillegg". De mener medier må ses på som støtteberettigede i kraft av seg selv. Giverland oppfordres til å øke sin mediestøtte.

Flere internasjonale medieinstitusjoner og organisasjoner står nå klar til å følge opp dette initiativet - som selvsagt trenger mye konkretisering og annen oppfølging. Men Grade er blant dem som er innstilt på å legge mye energi og entusiasme i oppfølgingen av forslaget. Han regner også med at NGOen BBC World Service Trust vil spille en rolle.