Effektiv reparasjon av fiskebåter etter tsunamien på Sri Lanka

Etter tsunamien 26. desember 2004 ble det raskt klart at norske myndigheter, ikke-statlige organisasjoner (NGO) og samarbeidspartnere på Sri Lanka sammen kunne gjøre en god og effektiv innsats for å bøte på de omfattende skadene som tsunamien hadde påført den lankesiske flåten.

Allerede i januar/februar 2005 var det norsk-lankesiske selskapet A.J. Fishing - med støtte fra Norad og UD - i gang med å reparere de skadede fiskebåtene. "Kystaksjonen", initiert av Norges Naturvernforbund og Utviklingsfondet, kom også raskt på banen. Sammen med A.J. Fishing og NGOen Green Movement of Sri Lanka har Kystaksjonen reparert til sammen ca 2000 fiskefartøy. Drøyt 1000 båter gjenstår. I tillegg er det delt ut ca 4000 garn.
Kystaksjonen arbeider over hele Sri Lanka og med alle etniske og religiøse grupper.

Samlet bistand fra UD og Norad til dette formålet er ca 25 millioner norske kroner.

Største aktør innen båtreparasjon

Kystaksjonen er den største aktøren innen reparasjon av båter etter tsunamien på Sri Lanka. Mens andre organisasjoner i stor grad har satset på nybygg, har Kystaksjonen bygd opp et nettverk av reparasjonsstasjoner langs kysten.

- Det er flere grunner til at vi foretrekker å reparere, sier Kystaksjonens leder, Gunnar Album. For det første har vi kontroll på hvem som får hjelp. Fiskerne kommer med båtene, de blir reparert og levert tilbake til eieren. På denne måten sikrer vi oss mot oppbygging av for mange båter. Det viser seg også at kvaliteten på nybygde båter kan være dårlig.

Effektiv bistand

Norad har besøkt A.J. Fishing sine reparasjonsstasjoner i nord Sri Lanka, og er imponert over det arbeidet som gjøres, og den kontakten de har med de lokale fiskarlagene.
- Dette er effektiv bistand, sier Kirsten Bjøru, Norads seniorrådgiver på fiskeri, som har vært faglig rådgiver overfor UD og den norske ambassaden på dette.

Ambassaden og UD har i tillegg bevilget midler til FAOs støtte til lankesiske myndigheter i tsunamiarbeidet. FORUT og den lankesiske NGOen Sewalanka har fått støtte for sin innsats innen reparasjoner og nybygging av fiskebåter, samt lokalsamfunnrelatert utviklingsarbeid i fiskerisamfunnene.

Les mer:
Kystaksjonen statusrapport