Flompengene gir resultater

I slutten av mars hadde Thor-Herman Thorsen fra Gimsøy i Skien æren av å legge ned grunnsteinen til et nybygg til barnehjemmet Peter Weerasekera Childrens Home på Sri Lanka. Norad har bevilget 700 000 kroner av tiltakspengene til flomrammede i Asia til bygging av drift av den nye avdelingen. I tillegg har kommunen og andre bidratt.

Det var 7. januar i år at utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ba Norad bistå Utenriksdepartementet i å ivareta det folkelige engasjementet for flomofrene i Asia på en god måte. I Avdelingen for rettigheter, endringsaktører og sivilt samfunn (RES) var det Solidaritetsgruppa som fikk oppdraget. Gruppeleder Lillian Nordals reaksjon var: "Veldig gledelig - vi bretter opp ermene og står på!" Nå kommer resultatene.

Solidaritets-gruppa har gitt råd og veiledning til lokale initiativ, og de har behandlet søknader om penger til gjenoppbyggingstiltak. Så langt er om lag 5,5 millioner kroner av en samlet bevilgning på 6 millioner gitt i støtte av tiltak for ofrene etter katastrofen.

Rotary-klubbene i Skien var blant dem som meldte seg på banen. Etter katastrofen økte behovet for barnehjemsplasser. Peter Weerasekera-barnehjemmet på Sri Lanka er et hjem for 80 barn. Nå utvides det for å gi et hjem til 25 barn til, barn som er blitt foreldreløse som følge av Tsunami katastrofen.. Det nye bygget åpnes i august.

Tre Rotary-klubber i Skien vil følge opp videre. De har tatt initiativ til å samle inn midler til barnehjemmet. Initiativet skjer i samråd med lokale krefter på Sri Lanka.