Foreldreløse barn sårbare for hiv/aids

- 12 millioner barn har til nå mistet 1-2 foreldre som følge av hiv/aids. Ved år 2010 forventes det at antallet har steget til 18 millioner, sa Pål Jareg fra Heso på seminaret som Norads aidsprosjekt arrangerte i Norad i mars.

De foreldreløse barna er sårbare på mange måter. De har økt fare for å droppe ut av skole, de har usikker skjebne i hjemmet og varierende grad av omsorgssvikt er vanlig. De foreldreløse barna er ofte utsatt for utnytting og overgrep - og har dermed stor risiko for å bli hiv-smittet. Jenter er spesielt utsatt. Stigma, fattigdom og underernæring er i tillegg en stor belastning for disse barna.

Lite forskning

- Det er lite forskning omkring foreldreløse barn. Men med enkel demografisk regning, burde vi ha forutsett at dette kom til å bli en alvorlig konsekvens av hiv/aidsepidemien. Når barn har hushold helt alene blir de ofte isolert - og har ikke det samme nettverket som i familier der foreldre fortsatt lever. Det er også vanlig å tenke at når vi ordner for mor, så ordner vi samtidig for barn - men dette er ikke alltid tilfelle. Her må vi tenke nytt, sa Sidsel Roaldkvam, ved avdeling for forskning og utvikling ved Diakonhjemmets Høyskole.

Internasjonalt arbeid

Foreldreløse barn er en stor utfordring som det internasjonale samfunnet må ta tak i på en helt annen måte enn i dag.

- UNICEFs arbeid er anerkjent i denne sammenhengen, og DFID er en viktig aktør. Begrensede midler går gjennom Verdensbankens aidsprogram og Det globale fondet for tuberkulose, malaria og hiv/aids (GFTM), men de har nå økt fokus på emnet, sa Sissel Hodne Steen, Norads avdelingsdirektør for sosial utvikling, som informerte om internasjonale trender og prioriteringer.

Sentrale budskap fra det internasjonale samfunnet om sårbare og foreldreløse barn (OVC):
- Strategier og tiltak skal hjelpe i dag - men også om 10-20 år
- Tiltak må omfatte alle foreldreløse barn
- Vi må ikke glemme de barna som ikke er foreldreløse ennå
- De må inkluderes i overordnede rammeverk som fattigdomsstrategier og nasjonale aidsstrategier
- Kapasitetsbygging av sentrale ministerier
- Utvikling av velferdssystem/langsiktige sikkerhetssystem
- Tilgang på grunnleggende sosiale tjenester (helse, ernæring, utdanning)

I forhold til det norske arbeidet, må dette bli mer målrettet, mente Hodne Steen. Hun pekte på at den nye barnestrategien som nå blir ferdigstilt i UD, vil gi et rammeverk for den norske innsatsen.

Bidrag fra mange aktører

Norads seminar fokuserte på deling av erfaringer og refleksjoner rundt dette temaet og ga glimt fra hva som skjer innen forskning, så vel som mer utdypende eksempler på samarbeid mellom Redd Barna og myndighetene i Zimbabwe og sentrale problemstillinger i det psykososiale arbeidet med sårbare barn.

Norad, Senter for helse og sosial utvikling (Heso), Redd Barna, NTNU, Diakonhjemmets Høyskole, Røde Kors hadde korte presentasjoner. I alt deltok rundt 30 personer på møtet.

Noen presentasjoner fra seminaret:
Experiences and Lessons
Replacing the irreplaceable