Forskningssamarbeidet med Sør Afrika

Forskningssamarbeidet er et godt eksempel på hvorledes man har lykkes i å utvikle et likeverdig samarbeid mellom Norge og Sør Afrika, et samarbeid som forhåpentligvis bygger på så sterke interesser hos mange av partene at det vil kunne leve videre også når bistanden tar slutt.

Gjennomgangen konkluderer med at programmet lykkes i å stimulere forskning som ellers ville hatt vanskelig for å finne finansiering. Generelt påpekes det at partnerne lykkes i å støtte partnere som "står godt til hverandre." Dette kan i noen grad forklares med at programmet særlig har nådd fram til partnere som hadde kontakt og samarbeid allerede før programmet ble etablert. Og når programmet skal videreføres i en ny fase, er en av probemstillingene hvorvidt det bør være en oppgave å stimulere til nye partnerskap - versus det å bygge videre på eksisterende relasjoner. Det foreslås at 40 % av midlene avsettes til nye partnerskap.

Når det gjelder å vurdere programmets resultater, har man lagt seg på et sett indikatorer som ikke inkluderer nytte for de mulige "brukerne" av forskningen og dens resultater. Gjennomgangen sier at dette er en svakhet ved indikatorene. For Norad og det norske utviklingssamarbeidet som har ambisjoner om i større utstrekning å basere seg på kunnskaper generert gjennom forskning, er dette et viktig punkt.