Gode resultater i vietnamesisk akvakultur

Fiskeriforskningsinstituttet Researche Institute for Aquaculture No. 1 (RIA No. 1) i Vietnam har fått norsk støtte siden 1998. Resultatene av den første fasen av samarbeidet var gode, og i 2002 ble det inngått en ny avtale om fortsatt støtte til en fase II i samarbeidet.

I perioden 2002 til 2006 skal Norge bidra med 17 millioner kroner. I oktober foretok en gruppe internasjonale og vietnamesiske eksperter en midtveis gjennomgang av prosjektet. Blant de viktigste konklusjonene er at ekspertteamet har et positivt inntrykk av forskningsinstituttets utvikling og implementering av prosjektet. Norge anbefales å fortsette støtten til RIA No. 1 i en tredje fase, med hovedfokus på marint oppdrett.

Overordnet mål er å bidra til fattigdomsreduksjon gjennom økt bruk av bærekraftig akvakultur i Vietnam, et fokus gjennomgangen trekker frem som svært viktig. Det satses på økt kapasitet innen forskning, utdanning og utvidelse av forskningsinstituttets tjenester overfor fiskeoppdrettere som driver småskalaproduksjon i Nord-Vietnam.

Prosjektet har fem hovedkomponenter:

1. Avlsprogram for fiskearten tilapia skal utvides til å inkludere forskning på vekst ved lave temperaturer
2. Fiskehelsestrategier, for marine arter og ferskvannsarter
3. Teknologiutvikling for marint oppdrett
4. Utdannelse på postgraduate nivå
5. Utvidelse av instituttets tjenester, måling av resultater og opplæring
Midtveisgjennomgangen viser at den norske støtten har ført til betydelig økt forskningskapasitet innen genetikk, fiskehelse og marint oppdrett ved forskningsinstituttet. Gjennom prosjektet har 24 ansatte påbegynt eller fullført masterstudier, mens syv medarbeidere vil ha gjennomført eller være godt i gang med doktorgradsstudier ved prosjektperiodens utløp. Like langt har man ikke kommet i arbeidet med å utvide forskningsinstituttets tjenester, måling og publisering av resultater og opplæring av oppdrettere, selv om RIA No.1 er et institutt som jobber i tett dialog med småskala fiskeoppdrettere i sin anvendte forskning.

MTR- Revised Final Version.doc