Helsepersonellkrisen diskuteres i Oslo

- Mangelen på helsearbeidere er en alvorlig trussel mot kampen mot hiv/aids og mot FNs tusenårsmål, sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, da hun åpnet konsultasjonen om helsepersonellkrisen i regi av Utenriksdepartementet og Norad i Oslo torsdag.

Helsepersonellkrisen er et globalt problem, men land i Afrika sør for Sahara er særlig rammet. Det er for eksempel om lag ti ganger så mange leger og sykepleiere per 1000 innbygger i Europa og USA enn det er i Afrika. Samtidig blir afrikanske leger og sykepleiere rekruttert til jobber i Vesten.

Dermed opplever overarbeidede og underbetalte sykepleiere og leger i land som Zambia og Malawi at majoriteten av deres kolleger forsvinner til bedre betalte jobber i utlandet eller til lokale frivillige organisajoner som betaler bedre enn sykehus og helsesentre.

Urettferdig fordeling

- Den globale mangelen på utdannet helsepersonell har ført til en urettferdig fordeling av menneskelige ressurser. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, mener utviklingsministeren.

Hun påpeker at det ikke hjelper å forhandle om lavere priser på aids-medisiner hvis det ikke er helsepersonell til å dele dem ut.

Seniorrådgiver Sigrun Møgedal i Norad leder konsultasjonen i Oslo, der 120 internasjonale eksperter og beslutningstakere er samlet for å komme fram til konkrete handlingsplaner for krisen i de hardest rammede landene i Afrika.

Tikkende bombe

- Landenes behov er så forskjellige at det ikke nytter med en felles handlingsplan. Land som Mosambik, Zambia og Malawi er hardest rammet av denne krisen. Samtidig er det disse landene som også tar ordentlig tak i dette problemet, sier Sigrun Møgedal.

Ifølge Møgedal er for lite fokus fra de afrikanske landene og giverne på utdanning av helsearbeidere en av grunnene til at helsepersonellkrisen har fått uviklet seg.

- Dette har vært en tikkende bombe lenge. Først nå kommer dette problemet skikkelig på dagsorden internasjonalt, sier Sigrun Møgedal.

Les mer:
www.norad.no/hrhconsultation