Kan gradert respons gi mer forutsigbar budsjettstøtte?

Behovet for økt forutsigbarhet i bistanden er et aktuelt tema blant mange givere om dagen, og vil bli mer aktuelt etter hvert som en større andel av bistanden tar form av direkte budsjettstøtte. Det er imidlertid en konflikt mellom hensynet til forutsigbarhet for mottakerlandet, og givernes behov for å kunne reagere dersom det er en negativ politisk eller økonomisk utvikling i landet.

"Gradert respons" er et mulig virkemiddel for å balansere disse hensynene. Med gradert respons kan giverne gradere budsjettstøtteutbetalingene avhengig av mottakerlandets resultater på utvalgte områder/sektorer. På denne måten kan en unngå en av-og-på bistand, og sikre klarere konsekvenser av manglende eller kun delvis resultatoppnåelse. Ved at insentivene styrkes på utvalgte områder, kan gradert respons også lette en eventuell overgang fra sektor- til generell budsjettstøtte.

EU har i en 5-årsperiode benyttet en slik modell. EUs budsjettstøtte er delt opp i to komponenter: et fastledd som utbetales i sin helhet dersom generelle betingelser er oppfylt, og et variabelt ledd hvor nivået på utbetalingene er avhengig av resultatene på utvalgte sektorer (normalt offentlig finansforvaltning, helse og utdanning). Andre givere, blant annet DFID og Verdensbanken, viser interesse for EU-modellen. Norge diskuterer gradert respons sammen med andre givere i Uganda, Zambia og Tanzania.

Norad har laget en rapport for UD om direkte budsjettstøtte, utbetalingsmekanismer og forutsigbarhet. Rapporten er et innspill til den pågående diskusjonen om hva som bør være norsk holdning til gradert respons og hvordan en slik modell kan utformes.

Les rapporten her:
Direct budget support, disbursement mechanisms and predicability