Kjønnsperspektivet i evalueringsrapporter

Nordic Consulting Group, ved Janne Lexow og Stein Hansen, har nylig ferdigstilt en studie av kjønnsperspektivet i evalueringsrapporter fra perioden 1997-2004, på oppdrag fra Evalueringsavdelingen i Norad. Evalueringsrapporten har fått tittelen "Gender and development - a review of evaluation reports 1997-2004".

Hensikten med studien er å gi en oversikt over hvordan kjønnsperspektivet er integrert i ulike deler av evalueringsprosessen, samt hvordan kjønnsperspektivet er reflektert i et utvalg prosjekter og programmer som tidligere har blitt evaluert.

Denne studien ble bestilt i forbindelse med den mer omfattende evalueringen av kvinne- og likestillingsstrategien, som også skal ferdigstilles i løpet av høsten. Selv om de aktuelle funnene gjelder kjønnsdimensjonen i evalueringsrapporter, kan disse antas å gjelde andre tverrgående temaer innen norsk bistand.

Rapportens hovedkonklusjon er at kjønnsperspektivet ikke har vært sentralt i de evalueringene som har vært gjennomført i den gjeldende perioden. På tross av prioriteringen av likestilling i retningslinjer for norsk bistand, viser det seg at kjønnsperspektivet generelt sett har blitt viet lite oppmerksom både i designet for evalueringene, samt som tema i evalueringsrapportene. Dette kan i følge konsulentene bero på en tendens til å usynliggjøre kvinner i løpet av evalueringsprosessen. Konsulentene peker videre på grunnleggende svakheter i planleggingsfasen av prosjektene, i og med at kjønnsperspektivet ikke integreres allerede fra prosjektets begynnelse. De mer konkrete anbefalingene går primært på utformingen av mandatet for evalueringer, hvor man bl.a. bør vurdere bruken av eksterne eksperter innen likestillingsproblematikken.

Les_summary | Les hele rapporten | Bestill rapporten

(Publisert 20. oktober 2005)