Kvinner kan på Vest-Balkan

Evalueringen av programmet "Kvinner Kan" på Vest-Balkan viser at dette i stor grad er et velfungerende program. Mange kvinner har fått økt bevissthet om likestilingsspørsmål og økt motivasjon for å delta i beslutningsprosesser. Kurset har bidratt til økt grad av forsoning på tvers av etniske og politiske grupperinger i regionen, men disse erfaringene kan ikke automatisk videreføres til andre områder preget av post-konflikt.

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), ved Sigrid Skålnes og Jørn Holm-Hansen, har nylig avsluttet en evaluering av Kvinner Kan-programmet på Vest-Balkan. Dette samarbeidsprosjektet mellom Norsk Folkehjelp, Det Norske Arbeiderpartiets kvinnebevegelse og lokale partnerorganisasjoner består av et kursopplegg for kvinner hvor målsettingen er å bidra til en styrking av kvinners stilling i samfunnet.

Sluttrapporten fra evalueringen konkluderer med at dette i stor grad er et velfungerende program der et stort antall kvinner har fått økt bevissthet om likestillingsspørsmål og økt motivasjon for å delta i beslutningsprosesser. Det vises dessuten til at kurset har bidratt til økt grad av forsoning på tvers av etniske og politiske grupperinger i regionen, men at disse erfaringene ikke automatisk kan videreføres til andre områder preget av post-konflikt.

Programmet er i følge konsulentene fortsatt avhengig av ekstern finansiering og i rapporten foreslås det tiltak for å redusere denne avhengigheten. Det anbefales videre å utforme bedre indikatorer for lettere å kunne måle effektene av programmet.

Last ned og/eller bestill evalueringen:
Women can do it - an evaluation of the WCDI programme in the Western Balkans