Kvinner og barn må sikres beskyttelse og deltakelse

Norad intensiverer arbeidet med å følge opp blant annet FNs Barnekonvensjon og FNs Kvinnekonvensjonen. 10 desember er den Internasjonale Menneskerettighetsdagen, og i tida som kommer vil blant annet barns og kvinners rett til bekyttelse og deltakelse få en sentral plass Norads arbeid med menneskerettigheter.

Deltakelse og beskyttelse

I en urolig og konfliktfylt verden er det viktig å ha fokus på barnas rettigheter - de minste og mest sårbare ofrene når krigen bryter ut eller naturkreftene lager katastrofer. Utenriksdepartementets strategi for barn og ungdom i sør - "Tre milliarder grunner" - trekker fram fire områder Norge skal følge opp: Utdanning, helse, beskyttelse og deltakelse. For å komme videre i arbeidet vil det bli utpekt noen "pilotland" skal kan starte opp raskt og vinne erfaring. Pilotlandene som diskuteres er Sudan, Nepal, Afganistan og Bangladesh.

Utdanning og god helse er viktige rettigheter for barn. Men retten til beskyttelse har ikke vært like mye fokusert. Menneskehandel - særlig av kvinner og barn - har bidratt til at rettigheten nå tas opp på en enda mer aktiv måte. Barnearbeid, gatebarn og barn som lever i krig og konflikt er andre alvorlige tema knyttet opp mot retten til beskyttelse.

Barns rett til deltakelse er en forsømt sak. Nå vil denne retten løftes høyere opp på dagsorden. Uganda, Etiopia, Sudan, Nepal og Afganistan er eksempler på land som er preget av krig og konflikt. I slike som i alle andre land har barn rett både til beskyttelse fra krig og deltakelse i freds- og forsoningsprosesser. Eksempler på tiltak for å deltakelse er støtte til barn i konflikt i Indonesia, til menneskerettighetsutdanning for ungdom i Eritrea og støtte til barns rettigheter innenfor freds- og forsoningstiltak i det Palestinske området.

Kvinnenes rettigheter

I Utenriksdepartementets strategi for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid er følgende områder pekt ut som viktige rettigheter: Deltakelse i beslutningsprosesser, økonomisk deltakelse, utdanning, helse, miljø og naturressursforvaltning. Disse områdene følges opp i varierende grad. Det foregår nå en gjennomgang av denne strategien, og en revidert utgave er ventet neste år.

Mange - både myndigheter og organisasjoner - er opptatt av å styrke kvinnenes rettigheter, for eksempel i land som Afganistan, Kenya, Nigeria, Indonesia, Guatemala og Zambia. Men kvinnenes rettigheter dukker nok oftere opp under overskrifter om utdanning og helse, enn under økonomisk deltakelse, demokrati og konflikt- og fredsprosesser. Det vil bli lagt større vekt på dette både i det strategiarbeidet som pågår her hjemme og når det gjelder tiltak i ulike land.

Juss på Kilimanjaro

Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK) har gjennom FOKUS innledet et samarbeid med KWIECO i Tanzania. Hele navnet på organisasjonen er Kilimanjaro Women Information Exchange and Consultancy Organisation.

Prosjektet er et resultat av at det finnes normer og diskriminerende lover i regionen som er i konflikt med menneskerettighetene. Som et ekstra problem er lovtekstene skrevet på engelsk, et språk mange ikke kan i det hele tatt. Det offisielle språket i Tanzania er swahili.

De få advokatene som finnes i dette områder holder til i byene, så verken de eller det prisnivået de holder er tilgjengelig for mennesker på landsbygda.

Prosjektet skal lette adgangen til likhet og rettferdighet for fattige og marginaliserte mennesker i Kilimanjaro-området gjennom å tilby rettshjelp, rådgivning og bistå i rettstvister. Prosjektet skal fremme en menneskerettighetskultur i området. Gjennom prosjektet oppmuntres det til likestilling ved å tilby juridisk og menneskerettslig opplæring - spesielt til ungdom.

Hovedtema for prosjektet er eiendomsrett og rettigheter for Hiv/aids syke.

Aktuelle linker:
UNIFEM:
http://www.unifem.org/gender_issues/human_rights/

Kvinnekonvensjonen CEDAW: http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/text/econvention.htm