Norad satser på miljø

Norad annonserte i Blekkulfs Miljødetektivers miljøbilag i Dagbladet, 2. juni. Du kan se hele annonsen her. Den starter slik:"En av disse maiskolbene gir deg mer enn næringsstoffer og god smak. Norad bidrar til at også fattige land får vite hvilken."

Norad bidrar til at også fattige land får vite hvilken. I kampen mot fattigdom er det Norads oppgave å bidra til at utviklingsland får kunnskap om blant annet genmanipulering og resultatene av moderne bioteknologiske metoder. Hvordan de velger å bruke kunnskapen, bestemmer de selv.

Dyrking av genmodifiserte arter er økende. Dette kan gi større avlinger, mindre ugress og sunnere produkter, men også nye problemer. Mais kan for eksempel bli "hjulpet" med gener som gjør sykdomsframkallende bakterier resistente mot antibiotika. Eller, man kan uten å vite det være allergisk mot det innebygde insektmiddelet maisen er modifisert til å produsere.

Cartagena-protokollen, en internasjonal avtale Norge har forpliktet seg til å følge, regulerer bruk av og handel med genmodifiserte arter. Norge har forpliktet seg til å bidra til å bygge kompetanse og utvikle relevante institusjoner i utviklingsland. Dette vil gjøre landene i stand til selv å håndtere genmodifiserte arter og gjøre informerte valg om de vil tillate forskning på og dyrking av disse vekstene, eller om de vil importere dem til mat
eller dyrefor.

Under sultkatastrofen i det sørlige Afrika for et par år siden ble det gitt matvarehjelp i form av genmodifisert mais. Zambia valgte å si nei takk, men erkjente samtidig at de ikke hadde nok kunnskap om genmodifiserte arter. Zambia ba derfor om norsk fagkompetanse til opplær ing, institusjonsutvikling og råd om oppbygging av et laboratorium. I dette arbeidet samarbeider vi først og fremst med Direktoratet for Naturforvaltning, Veterinærinstituttet og Norsk Institutt for Genøkologi.

Norad har fått en ny og mer konsentrert rolle i det norske utviklingssamarbeidet. Vi sørger for faglige råd til bistandsforvaltningen, samtidig som vi finansierer norske og
internasjonale bistandsorganisasjoner, og kvalitetssikrer og evaluerer Norges utviklingssamarbeid med fattige land.

Den genmanipulerte maiskolben er for øvrig den til høyre
i øverste rad.

Last ned annonsen i originalt format:
maisannonse.pdf