Norads direktør åpnet språksenter i Cape Town

Norads direktør, Tove Strand, sto for den offisielle åpningen av de nye kontorene til The Centre for Advanced Studies of African Societies (CASA) i Cape Town 15. mars. Her sammen med CASAS direktør, Kwesi Kwaa Prah. Senteret jobber med språkutvikling, språkendringer, standardisering og språkharmonisering i Afrika.

Norad startet støtten til senteret i fjor med 1 million kroner, og den norske støtten skal brukes til å bringe resultatene av språkforskningen ut til andre land i det østlige og sørlig Afrika gjennom opplæring og publisering via senterets nettverk.

- Standardisering er viktig fordi det kan øke kommunikasjon og kulturutveksling mellom folk som snakker ulike språk. Dessuten kan det styrke svake gruppers utdanning og derigjennom bidra til økonomisk og personlig utvikling, sa Strand. Hun trakk sammenlikninger til norsk språkutvikling og betydningen samlingen av nynorsken har hatt i Norge.

CASAS driver et bredt nettverk av akademikere og lingvister over hele det afrikanske kontinent. Nettverket dekker institusjoner i 90 prosent av landene i Afrika og teller rundt 220 akademikere og lingvister.